Akershus’ 3. mann

Som de velopplyste lesere av denne bloggen vet, skulle det velges minst en bonde fra hvert amt. Fra Akershus ble Christian Christensen Kollerud valgt sammen med Falsen og Peder Anker. Han ble begravet på Hemnes gamle kirkegård.

Kirken er borte forlengst, men vi ser hvor den har ligget fordi de gamle trærne som omkranset kirken står der fremdeles.
Bautaen ble satt opp av sønnen i 1845, men den forfalt, kanskje, for jeg leser at den ble avduket på nytt i 1914.
Christian Christensen Kollerud (1767 – 1833). Gårdbruker og sagbrukseier fra Høland.

Christensen fikk en utdannelse ut over det som var vanlig for bondesønner på hans tid. Han gikk på borgerskolen i Fredrikshald (Halden) og bodde da hos den rike kjøpmann Nils Tank på Rød Herregård, far til statsråd Carsten Tank. På Rød kom han inn i et aristokratisk og åndelig stimulerende miljø. Jeg leser da også at han aldri identifiserte seg med sin stand.

Men han spilte ingen framtredende rolle på Eidsvoll. Han fremmet et skriftlig innlegg til konstitusjonskomiteen der han støttet opphevelsen av sagbruksprivilegiene, noe som jo var i tråd med hans interesse som skogeier. Privilegiene skrev seg tilbake fra 1688. Først i 1851 besluttet Stortinget at de skulle opphøre, og da med virkning fra 1860.

Dette bildet har et tomt alt-attributt, og filnavnet er p1030416.jpg
Kommandantbolligen

På vei mellom Eidsvoll og Hemnes stopper Ben og jeg ved Blaker skanse som i sin tid ble anlagt for å stoppe eventuelle angrep over sundet i Glomma.

Vi hører om skansen i forbindelse med Karl XII’s angrep i 1718. Under krigen i 1808 kunne svenskene uhindret besette den, da den var ubemannet. Under sommerkrigen i 1814 var det en garnison på 500 mann der, men det kom ikke til trefninger. Blaker Skanse ble nedlagt som festning i 1820, men forble militært anlegg til stedet kom i privat eie i 1893. I 1916 kom det igjen på statens hender.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s