Herman Wedel Jarlsberg (1779 – 1840)

Så er vi kommet til en av de virkelig store i 1814. Jon Emil og jeg er enige om at det er vanskelig å vurdere personers gjøren og laden i etterpåklokskapens og nåtidens lys, men han er en av våre helter. (Historien er en slagmark hvor dine egne holdninger og nåtidens politiske korrekthet angripes og utfordres av datidens moral og eksistensielle vilkår.)

Herman Wedel Jarlsberg er en person som står sentralt i Norges dramatiske begivenheter fra begynnelsen av 1800-tallet til han dør i 1840.

I 1814 bor han på Jarlsberg hovedgård ved Tønsberg etter å ha arvet grevskapet ved farens død i 1811, og er førsterepresentant for Jarlsberg grevskap på Eidsvoll. Han er landets eneste greve og Jarlsberg grevskap har status som amt. Han er begravet i familiens private gravkammer, som ligger på eiendommen, og vi har fått lov til å besøke det. Ikke bare det, men vi får en eksklusiv omvisning på godset, også. Du finner mye interessant stoff bak lenkene.

P1030080
Vår hyggelige og kunnskapsrike guide på Jarlsberg hovedgård, Birthe Østergaard Kristiansen
P1030086
Det er ikke lov til å fotografere i de fleste rom. Men NRK fikk ta noen fine bilder i sin tid.
P1030088
Stamhusbesitteren

Det var mange adelige i Norge i 1814. Noen var også med på Eidsvoll. Avskaffelse av adelen sto på dagsordenen, og var ett av de 11 prinsippene som Konstitusjonkomiteen la fram for Riksforsamlingen 15. april.

Den 7. mai er spørsmålet oppe i hele sin bredde. Det ble faktisk det temaet som lokket flest representanter til å ta ordet, nest etter verneplikten. Men det var neppe stor uenighet om at adelen skulle vekk for framtiden, men hvor rimelig ville det være å frata den eksisterende adelen deres privilegier?

Adelen i Norge ble ikke avskaffet ved grunnloven av 1814. I 1821 vedtok Stortinget mot Kongens ønske en lov som endelig opphevet alle adelige titler og privilegier, med det forbehold at enkelte rettigheter først skulle falle bort når dalevende innehaver døde.

Så Wedel Jarlsberg ble ikke fratatt grevetittelen på Eidsvoll. Hans etterkommere besitter fremdeles godset, som opphørte å være grevskap ved den siste norske greve Peder Anker Wedel Jarlsbergs død i 1893.

P1030089
Jon Emil er opptatt av ovner
P1030092
Gravkapellet med slektsmottoet på døra
800px-Wedel
Gjør det rette og du har intet å frykte
P1030095
Det går år og dag mellom hver gang noen er her inne. Guiden hadde aldri vært her.
P1030097
Peder Anker er også begravet her…»etter familiens ønske..», som Bård Frydenlund skriver i sin Peder Anker-biografi. Peders datter, Karen, var gift med Herman.

P1030106

 

71539788_736305536795946_7834258293387165696_n
I 1845 ble det avduket et monument over Wedel Jarlsberg på Dronningberget på Bygdøy
250px-Herman_Wedel-Jarlsbergs_gullkaret
Kareten som WJ ankom med til Eidsvoll i 1814.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s