Flere eidsvollsmenn hadde Theodor Kittelsens hender

En glad gjeng besøkte buskerudperler på to av de varmeste sommerdagene i år.

Selv om Theodor Kittelsens figurer tidlig kom inn i vår barndom, (hvordan ville trollene ha sett ut i fantasien om han ikke hadde definert dem?) var vel livet hans og geografien heller ukjent til nå. Første stopp var hjemmet hans i Sigdal – Lauvlia.

IMG_9386

Familien Kittelsen bygde Lauvlia i 1899 . De hadde da bodd en stund i nærheten og falt pladask for tomtas beliggenhet, med utsikt til den karakteristiske Andersnatten som speiler seg i Soneren.

IMG_9391
Andersnatten og Soneren (foto: Grunde Vale)

De ti årene de bodde her var Kittelsens  mest produktive periode. Huset ble han tvunget til å selge på grunn av økonomiske bekymringer, noe han forøvrig hadde hele livet. Både ute og inne finner vi eksempler på kunstnerens utskjæringer og malte motiver.

IMG_1488

Her er vi i annen etasje i Lauvlia – i skolestua. Kittelsens datter, Ingrid, skriver i sin bok om faren, «Tirilil Tove»:

P1020545

«Skoleværelset var i annen etasje med ordentlige pulter – stor sort tavle , store kart på veggen og en globus på Mamas lille bord. Mama gikk alvorlig til verks, hun gjorde aldri noe halvt arbeid. Hun var en streng lærerinne.

Et lite farvetrykk av Riksforsamlingen på Eidsvoll hang også på veggen, og det var morsomt å ha der, for alle de fine Eidsvollsmennene hadde Papas hender. For da Wergeland malte billedet, satt Papa modell for hendenes skyld.»

Eidsvoll_riksraad_1814 (9)

IMG_1490

Så gikk ferden videre til enda en stor kunstner.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s