Frosta og Tautra – en omvei

På vei sørover fra Beitstad til det siste besøket på vårt trøndelagsraid tar vi en omvei til Frosta – med sterk mistanke om at det var der Frostatinget lå.

Frosta lever opp til navnet sitt når vi går ut av bilen. Vi tar en runde på og rundt haugen med bautaene som representerer trøndelagsfylkene som deltok på tinget. Museumsbygningen er lukket. Men man kan jo lese på Wikipedia. Og så kan du jo lese om Eidsivatinget, også, om du vil.

Fortsetter man sørover halvøya kommer man til Tautra – ei øy i Trondheimsfjorden som er en del av Frosta kommune. Øya er kjent for Tautra kloster, restene av et cistercienserkloster. Beliggenheten kan kanskje ses som et strategisk valg – i tilknytning til Frostatinget, som ligger rett innenfor.

Øya ble i 1979 forbundet til fastlandet via en molo, men pga. denne moloens innvirkning på dyrelivet, ble den i 2003 bygd om slik at ei bru  midt på moloen slipper vannstrømmen gjennom. Brua har en port som skal hindre rovdyr i å komme over til øya.

P1010663

P1010665

 

Ikke langt fra ruinene av gamle Tautra kloster ligger i dag et nytt cistercienserkloster. Det ble grunnlagt i 1999, og i 2006 ble klosteret gitt status som selvstendig priorat. Grunnsteinen til det nye klosteret ble lagt ned av dronning Sonja 8. mai 2003 og tatt i bruk i 2006. Bygget har fått flere arkitekturpriser.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s