Bratberg – den nordligste representant

Vinter og lange avstander førte til at Nord-Norge ikke ble representert på Eidsvoll. Valg ble etterhvert holdt, men  for sent til at noen fra amtene Nordland og Finmarken kunne være med i Riksforsamlingen. Geografisk omfattet Finmarkens amt til 1866 også det nåværende Troms fylke.

 

 Befalingen og instruksen om valg nådde først fram til Nordland 20. mars, mens amtmannen i Finmarken måtte vente på postruta til 14. april. 

Mennene i Nord-Norge var opptatt med Lofotfisket, og siden lokalvalgene måtte skje i kirken der man hørte til, kunne ikke valg holdes før mennene var hjemme igjen.

Allikevel kom lokale valg i gang også der nord.  Første bededagsgudstjeneste i Nordlands amt fant sted 29. april og det siste valgmannsvalg 1. juli 1814.

Men det ble aldri noe representantvalg der. Informasjonen om at Riksforsamlingen var avsluttet og Grunnloven vedtatt, kom fram før de kom så langt. Nordlands amt ble dermed det eneste amt i Norge som ikke valgte representanter til Eidsvoll. For Finmarken gjorde det, nemlig.

Første bededagsgudstjeneste ble holdt 13. mai i Vadsø og det siste valget 17. juli, i Bjarkøy. Omtrent samtidig kom posten med nyheten om at Grunnloven var vedtatt, og Christian Frederik valgt til konge. Men med den samme postgangen kom også kunngjøringen om at landets første storting skulle holdes i februar 1815. Amtmannen besluttet derfor at i stedet for å velge representanter til Eidsvoll, skulle de frammøtte valgmennene i Tromsø velge representanter til dette stortinget. De tre som ble valgt der er altså Norges først valgte stortingsmenn.

Her er en av dem

04acb159-08ee-41e9-b6cb-ceca171fa154
Handelsmann Lorenz Peter Jessen fra Tranøy i Senja 

Men altså: Ingen representanter på Eidsvoll fra nord for Beitstad.

Den tredje fra Beitstad var Sivert Paulsen Bratberg (1780 – 1816). Han var omgangsskolelærer i sin ungdom og senere gårdbruker og ble valgt som bonderepresentanten fra Nordre Trondhjems Amt. Her var han antagelig selvstendighetspartimann, og hadde selvstendige synspunkter på en rekke saker, særlig verneplikt og næringsfrihet.

Han døde på gården sin sommeren 1816, etter å ha blitt sparket av en hest. 

P1010653

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s