Midelfart og kortnebbgåsa

Beitstad heter det lille stedet litt vest for Steinkjer hvor Riksforsamlingens nordligste representanter kom fra. Det var hele tre av dem. Det er det vel kanskje ikke så mange som visste, og kanskje heller ikke at stedet aller innerst i Trondheimsfjorden er kjent for det høye antall av kortnebbgåsa som lander der hver vår. Slikt blir det forening og festival av, og Beitstad har sitt Kortnebbgåsas ve & vel. Like omsorgsfullt tar de seg nok ikke av minnet etter Midelfart.

gas

I år hadde kortnebbgåsfestivalen nettopp gått av stabelen da vi var på stedet.

032yiVGSpgz9
Hans Christian Ulrik Midelfart (1772-1823), prestesønn fra Byneset og cand. theol. i 1794.
Eidsvoll_riksraad_1814 (5)
Presten til venstre foran vinduet

Fra 1802 finner vi ham som sogneprest i Beitstad – et kall han ikke hadde søkt. Fra 1806 var han prost i Vestre Innherad. Han bodde på Solberg prestegård og ble valgt som 1. delegert for Nordre Trondhjems amt. Han beskrives som en person med …”stor anseelse i forsamlingen”… og …”som en av dens mest kultiverte menn” og ble valgt inn i Konstitusjonskomiteen.

Det er hyggelig å møte en som tar til orde mot «jødeparagrafen». Karsten Alnæs skriver i «Miraklenes år»: «…Midelfart ville stryke formuleringene om å nekte jødene adgang. Det var både inhumant og intolerant å utelukke en stor gruppe medmennesker fra samfunnet, hevdet han.»  I unionsspørsmålet stemte han som studievennen Sverdrup med selvstendighetspartiet.

I 1815 blir Midelfart sogneprest i Skogn og bor på Alstadhaug prestegård. Han er begravet ved Alstadhaug kirke.

Da riksforsamlingen var over la han politikken bak seg. Men i 1823 ble han likevel valgt til Stortinget. Han døde imidlertid før Stortingets åpning.

P1010574
I hedensk tid lå trolig både tingstedet og fylkeshovet der Alstadhaug kirke står i dag. Den enorme gravhaugen «Olvishaugen» ligger inne på kirkegården. Alvi eller Ølvi er et høvdingnavn som betyr den allmektige. Hovet er antakelig blitt viet til kirke ca år 1000.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s