Sørtrøndernes reiseregning 1814

De tre representantene fra Søndre Trondhiems Amt leverte felles reiseregning etter oppholdet på Eidsvoll. De største postene besto av betaling til medbragte tjenestefolk, kost og losji på Hjera, hvor alle tre bodde (etter først å ha blitt plassert på gruelige Grue), og nyinnkjøp av «voiturer» til hjemreisen da sledene de kom med var nedslitte etter turen sørover. Hele 2150 riksbankdaler lød regningen på, men stiftamtmannen hadde ingen innvendinger og pengene ble prompte utbetalt.

På utsendingsmøtet i  28. mars 1814 ble Lars Larsen Forseth valgt som 1. representant for Søndre Trondhiems Amt med Rambech og Darre, som 2. og 3. representant til Riksforsamlingen. Som førsterepresentant var det Forseth som presenterte fullmaktene fra valgmøtet for prinsen. Under forhandlingene sluttet han seg til Selvstendighetspartiet og han var med i flere komiteer og medlem av deputasjonen til den nyvalgte kongen 17. mai 1814.

P1010562
Nysnø i begynnelsen av mai. Lars fryser

P1010568

P1010563P1010564

Lars Forseth var i tillegg til å være gårdbruker også klokker og sjøllært snekker. I 1789 deltok han i bygginga av Klæbu kirke sammen med faren. Han var også Dannebrogsmann.

Eidsvoll_riksraad_1814 (5)
Helt til høyre, med ryggen mot vinduet

Lars Larsen Forseth (1759 – 1839) og Paul Larsen Forseth (t.h.) (1762 – 1817)

Det er grunn til å merke seg at også Paul, Lars’ bror, skrev seg inn i 1814-historien da han ble valgt som en av amtets representanter til det overordentlige storting om høsten. De synes å ha stått på hver sin side i unionsspørsmålet. 

Klæbyggene er stolte av sin 1814 – historie. Klæbu historielag  er en aktiv forening og det var naturlig at de markerte jubileet i 2014.

..og selvsagt måtte de besøke Eidsvoll i 2014.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s