Darre – «..den mest kavnorske i heile Eidsvollsforsamlingen.»

Darre studerte teologi i København og ble sogneprest i Klæbu. I 1814 ble han valgt fra Søndre Trondhjems Amt. Han deltok ikke mye i debattene på Eidsvoll, unnatt når det gjaldt framtida for benefiserte gods. Han førte dagbok og tar i den mye av æren  for at dette godset ikke ble solgt. Det var Halvdan Koht som ga kavnorsk- karakteristikken.P1010559P1010560

Den 29. mars startet Darre på reisen over Dovre , og kom til Eidsvoll ni dager senere. Darre skriver:

Fredag den 8de April vare samtlige Debuterede ankommet og anviste af Inqvarteringsforstanderen deres Herberger paa de omliggende Gaarde, 1/4, 1/2 til 1 Miils Distance fra Forsamlingsstedet, Eidsvolds Værk og Kammerherre Carsten Ankers Gaard. Garden Heiret blev søndre Trondhjems Amt Deputerende anviist, omtrent 1/2 Miil fra Værket, efterat man havde protesteret imod det ved Ankomsten den 7de anviste Qvarter paa Gaarden Gruve, paa østre Siden af Vomen, 1 Miil fra det daglige Forsamlingssted, hvortil Veien var næsten ufremkommelig og Herberget usundt og elendigt. Fra det gruelige Grue droge vi bort den 8de til ovenmelde Gaard, hvor vi forfandt smukke Værelser, anstendig Leie, blide Folk og god Opvartning hos Bondemanden Hans Iversen Heiret.
Eidsvoll_riksraad_1814 (5)
Til høyre, i profil
022yiVGSpgkw
Jacob Hersleb Darre (1757 – 1841)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s