Peter Schmidt,«En kraftfull, opvakt ivrig Trondhjemmer»

I dag er det 18. april. Denne dagen i 1814 valgte Riksforsamlingen medlemmer til Finanskomiteen. Denne komiteen hadde til oppdrag å skape oversikt over Norges økonomiske tilstand. Hadde dette fattige landet mulighet til i det hele tatt å klare seg på egen hånd? Eidsvoll 1814 skriver om den økonomiske situasjonen: «Det dansk-norske pengesystemet hadde vært inne i turbulente tider da Finanskomiteen vurderte Norges økonomiske situasjon våren 1814. I 1812 opplevde Norge hyperinflasjon og tap av pengeverdi på rundt 60 prosent. I 1813 ble det gjort forsøk på å rydde opp i pengevesenet. Riksdaler ble erstattet med riksbankdaler, men forsøket strandet, og ble avløst av enda et forsøk som igjen strandet ved freden i Kiel i januar 1814.»

Ett av medlemmene i Finanskomiteen var Peter Schmidt, kjøpmann fra Trondheim og valgt som 2. representant fra byen. Det antas at han tilhørte mindretallet på Eidsvoll.

Som representanter for Trondheim by ble først Johan Lysholm og Andreas Rogert valgt. Begge motsatte seg valget, men Rogert lot seg overtale. I stedet for Lysholm ble det altså Peter Schmidt som reiste til Eidsvoll.

Peter_Schmidt_2
Peter Schmidt (1782 – 1845)Henrik Wergeland karakteriserte han i sin konstitusjonshistorie som: «..en kraftfull, opvakt ivrig Trondhjemmer»

 

P1010366

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s