Hieronymus Heyerdahl – hvorfor fikk han en gate ved rådhuset i Oslo oppkalt etter seg?

Det har jeg lurt på lenge. Hva var det med denne Eidsvollsmannen som gjorde ham fortjent til det? Neida, så viser det seg at det er hans oldebarn som er tildelt denne oppmerksomhet. Han var ordfører i Oslo i en periode og skal ha tatt initiativet til byggingen av rådhuset. Jeg puster lettet ut og reiser til Gran – nærmere bestemt Søsterkirkene.

P1000136

 

Rett innenfor porten til Nicolaikirken ser vi en flott bauta – det må være HH.

P1000137

Ytterligere forbauselser: Det er Aasmund Olavsson Vinje. Spørsmål: Hva gjorde AOV her? Svar: Han døde.

Wikipedia skriver: 12. april 1870 døde hans kone etter å ha født en sønn. Tapet tok voldsomt på Vinje. I et par måneder måtte han bo hos sin halvbror ved Kongsvinger. Kort etter at han hadde vendt tilbake, ble han innlagt på Rikshospitalet, men han lengtet til fjells, og 26. juli forlot han sykehuset. Han kom ikke lenger enn til Gran. Der fant han «eit hus» som ville «hysa han» på garden Sjo hos sin venn, pastor Bang.   På den måten ble ordene fra «Ved Rondane» oppfylt:

Eg finner vel eit hus som vil meg hysa
når soli heim til notti vil meg lysa.

P1000143

Med Nordstjerneordenen og Dannebrogsordenen
Hieronymus Heyerdahl ble født i Aremark i 1773. Han var sogneprest i Stjørdal fra 1812 av og ble valgt fra Nordre Trondhjems amt og sluttet seg til selvstendighetspartiet. Jeg har ikke funnet at han sa noe i det hele tatt utover ved valg etc. I 1835 ble han sogneprest i Gran hvor han arbeidet til sin død i 1847.

P1000139

Eidsvoll_riksraad_1814
Presten foran vinduet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s