Grøgaard – «..en herlig og höist energisk Mand»

P1180311
Nykirken sett fra Vågen. Vi er på vei til Rosendal.

 

 

Vi har tatt denne turen før og så fram til å se den flotte Folgefonni (som var mindre nå enn da vi så den sist). Men Baroniet og historien var fremdeles imponerende – særlig fordi guiden vår var på Eidsvoll 1814-nivå.

022yiVGSpgqJ

Hans Jacob Grøgaard (1764 – 1836) var blant de aktive på Eidsvoll. Veltalende, skarp, vittig og en fryktet kritiker. Han var valgt fra Nedenes amt (Aust-Agder) og tilsluttet seg unionspartiet – muligens fordi han ikke hadde tro på Christian Frederik.

Grøgaard kan kalles en opplysningsprest. Han var interessert i fysikk og matematikk, og han oppfant en elektrisk maskin og ivret for nye og bedre landbruksmetoder. Han gikk inn for koppevaksinering og han forsøkte seg med lærerseminar på prestegården. ABC-en han utga i 1815 var lenge pensum på omgangsskolene. I tillegg likte han å gå i teateret, og han spilte fiolin, fløyte og orgel. I 1822 ble han sogneprest ved Nykirken og flyttet inn i Reins tidligere bolig. Embetet hadde han til han døde i 1836.

last ned
Bakerst av de sittende
P1180349
På veggen, Nykirken på Nordnes hvor Grøgaard  ble begravetP1180350

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s