Jens Rolfsen, kjøpmann og kaperreder

25. mars 1814 la bergensrepresentantene ut på en lang reise med destinasjon Eidsvoll. Vi kom til byen mellom fjellene tohundreogfireogethalvt år senere i øsende regnvær.

P1180247

P1180251
Korskirken, der Rolfsen ble begravet, fra to vinkler

Jens_Rolfsen,_Eidsvoll_1814_crop_EM.01543

Jens Rolfsen (1765 – 1819) var fra Kristiansand, men flyttet til Bergen i 1790-årene, hvor han ble engasjert i handel og skipsfart. Som reder ble han delaktig i kaperfarten. Ett av hans skip, «Tordenskjold», bragte det første kaprede britiske fartøy til norsk havn i 1807.

Kaperfarten: Det ble tillatt i kongens navn å borde fiendtlige fartøyer og ta lasten ombord (prise) og føre det kaprede skipet i havn og få handlingen godkjent som lovlig kapring av egne prisedomstoler. Ble  prisen godkjent, ble varene solgt og pengene gikk til rederen. Bare utenfor Sørlandet skal 300 utenlandske fartøyer ha blitt kapret av nordmenn. Christian Magnus Falsen og flere av de andre 26 juristene innehadde mer eller mindre viktige roller i kaperbyråkratiet.

På Eidsvoll ble Rolfsen valgt inn i finanskomiteen, og han deltok i mange diskusjoner som dreide seg om landets økonomi.

1280px-Eidsvoll_riksraad_1814 (2)
Ved Falsens høyre skulder

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s