Carl Johan – seminar og utstilling

I dag er det 200 år siden Carl Johan ble kronet til norsk konge i Trondheim Domkirke. De flinke folkene på Eidsvoll 1814 lar jo ikke en sånn anledning gå fra seg. I går ble det arrangert fagseminar om ulike sider ved personen, soldaten og kongen Bernadotte. Samtidig ble det åpnet en utstilling i Eidsvollsbygningen med samme tema. Utstillingen står ut oktober.

Her ser vi Frankrikes ambassadør til Norge, Jean-Francois Dobelle og Sveriges ambassadør, Axel Wernhoff under åpningen av seminaret.

P1180431
Professor Michael Broers fra Oxford med et foredrag om Napoleons og Bernadottes parallelle liv og det oppsiktsvekkende – the unprecedented and unimaginable- i begges karrierer.
P1180432
Bård Frydenlund kastet lys over Carl Johans forsøk på statsmannskunst på nordisk plan: Fred i Norden, oppgivelse av Finland og sammensmelting av Norge og Sverige. Langt på vei lykkedes han med sin strategi, men Norge var nok en hardere nøtt enn han forutså…
P1180439
..og det var nettopp Marthe Hommerstads ærend: Å beskrive kampen mellom det nye norske og kongens vilje. 1821 er et dramatisk år i så henseende.

Høytidelig og elegant åpning av utstillingen ved stortingspresident Tone Trøen.

P1180457
The President and the King
P1180463
Svensken Torbjörn Nilsson har skrevet ei bok om Torvslaget 17. mai 1829. Norske historikere, sa han, har overdrevet de faktiske sider ved begivenhetene den dagen. Men fordi det var søndag, fordi Henrik Wergeland fikk et sabelrapp, fordi fartøyet som la til ved havnen het Constitutionen og fordi kongen hadde forbydd 17. maifeiring, hadde begivenheten ingredienser som kunne utnyttes av nasjonsbyggere og propagandamakere.
P1180464
..og det hele ble mesterlig ledet av Torleif Hamre. (Vi ser at ordføreren også var med )

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s