Dannebrogsmann ved Prestebakke

Krigen mellom Sverige og Norge i 1808-09. Hva var det for noe? Det var stormaktspolitikken som dro oss inn i det. Etter en overenskomst mellom Napoleon og tsar Alexander I i juli 1807 var ikke Russland og Frankrike lenger i krig. Danmark-Norge sluttet seg til i oktober 1807. Da Russland angrep Finland i 1808, var Danmark-Norge forpliktet til å erklære Sverige krig.

1149px-Tilsitz_1807
Freden i Tilsit 1807

Fra denne krigen er det først og fremst to krigsskueplasser vi hører om: Trangen (Dreyer på stubben) og Prestebakke. Ja, for her sto krigslykken nordmennene bi.

Minnestein_oer_kampene_ved_Trangen_1808
Minnestein ved Trangen

Prestebakke ligger midt i «blindtarmen» sør for Halden med Sverige både i øst og vest. Prestebakke kirke ble valgt til hovedkvarter for svenske soldater i 1808. Beliggenheten gir taktiske fordeler, men det hjalp ikke. Tidlig på morgenen den 10. juni 1808 angrep de norske styrkene. Dette kom overrraskende på svenskene som led et stort nederlag.

Det var neppe et innbitt fiendskap mellom svensker og nordmenn. Det hadde vært fred siden Karl 12. Kanskje det forklarer hvorfor det står et spesielt krigsminnemerke ved Prestebakke kirke. Det var svenskene som satte opp dette minnesmerket over en norsk soldat.

Inne i kirken kan man se kulehull fra slaget.

En av heltene fra Prestebakke er Zacharias Mellebye. Som vi ser på gravstøtten var han Dannebrogsmann, nemlig en som har mottatt Dannebrogkorset i sølv, innstiftet i 1808. Det ble tildelt for «i en engere kreds at have gavnet fædrelandet». Flere nordmenn ble Dannebrogsmenn i årene 1808–14.

P1170737

Kommandersersjant Mellebye (1781 – 1854) ble valgt fra Aggershus Skarpskytter-Regiment til Eidsvoll. Som så mange andre holdt han en lav profil, ja, det er til og med  usikkert hvilket side han holdt med.

P1170739

P1170741
Ingedal kirke

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s