Ramm

Kan det hende at jeg ikke finner graven? Jada. Ingen vet hvor Eilert Waldemar Preben Ramm ble begravet på Vang kirkegård.

Så å si uten unntak finnes det hyggelige mennesker som sysler med noe på kirkegårder vi besøker. På Vang er det ingen som kan fortelle meg  hvor Ramm er begravet. Vi gir opp og er på vei tilbake til bilen da en av dem vi snakket med gir meg telefonen sin og jeg har kontakt med hyggelige Terese på kirkegårdskontoret. Hun går gjennom all dokumentasjon hun har og kontakter sågar Statsarkivet i Hamar. Etter flere telefonsamtaler kan vi bare konstatere at graven er slettet på et ukjent tidspunkt i historien.

Eilert_Ramm

Han var født på Furnes i 1769 og var sønn av en kaptein og ble militær. I 1808 ble han rittmester og sjef for Vangske Eskadron. I 1814 ble han valgt til å representere Søndenfjeldske Dragon-Regiment. Den andre fra denne militære enheten var Peder Balke.

1280px-Eidsvoll_riksraad_1814

Her ser vi Ramm i profil foran det åpne vinduet på Oscar Wergelands maleri. På Eidsvoll var han visst ikke særlig aktiv, men engasjerte seg til fordel for Hegermanns forslag om allmenn verneplikt.

P1170409

Om Ramm ikke var å finne, fant vi i alle fall graven til Hedevig Anker, Carstens hustru. Etter Carstens konkurs og senere død, bodde hun noen år fremdeles i Eidsvollsbygningen, men flyttet etterhvert til Storhamar gård, som sønnen Erik hadde kjøpt. Hun døde i 1846 og ble altså gravlagt i Vang. Hamar domkirke ble først reist i 1866 som følge av at Hamar på nytt fikk bystatus i 1849 og gjenoppsto som selvstendig bispedømme i 1864.P1170411

Det fineste gravminnet på kirkegården er det over Abraham Pihl – en oppsiktsvekkende personlighet. For spesielt interesserte.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s