Trønderen på Ottestad

Vi har på en måte besøkt Heidmann før – ei gate i Hamar er oppkalt etter ham.

Frederik Hartvig Johan Heidmann var født i Skogn og fikk en militær løpebane. I 1814 representerte han Trondhjemske Dragoncorps på Eidsvoll. Men i 1821 ble han utnevnt til amtmann i Hedemarken amt. Han flyttet inn på Kjonerud på Ottestad hvor eidsvollsmannen Bendeke hadde bodd (Han er gravlagt i Kristiansand). Heidmann satt på Stortinget i 1818 og 1821 for Trondhjems amt og 1827-28 for Hedmark.

Vi kan jo lure på om Heidmann formulerte en skjult protest under kongevalget 17. mai 1814. Alle måtte jo stemme og det var bare en kandidat. Som en av to representanter (den andre var Koren) fant han det betimelig å minne om at Christian Frederik hadde arverett til den danske tronen (og derved kunne bringe Danmark-Norge til live igjen?):…»idet jeg herved vælger Christian Frederik, Prinds af Danmark, til Norges constitutionelle Konge.»

I går var Ben og jeg på Ottestad kirkegård og beskuet.

P1170403P1170406P1170399

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s