En eidsvollsmann som kalte seg noe annet

E6 i Gudbrandsdalen har endret seg svært de siste årene. Den går f.eks ikke lenger gjennom Kvam. Så skal man dit, må man enten kjøre av før den lange nye tunnelen eller etter og reise tilbake langs gamle E6. På Kvam kirkegård ligger Paul Thorsen Harildstad, som jeg ved første gjennomgang ikke finner. Med litt hjelp oppdager jeg ei klebersteinsstøtte på eidsvollsmannens grav. Men han heter ikke Harildstad på støtta, men Åmodt.

P1170293

Det følgende som skjer er en sjelden opplevelse. Mens jeg står der, kommer en hyggelig dame bort til meg og forteller at hun heter Marit Åmodt og har vært gift med eidsvollsmannens tipp-tipp (veit ikkje kor mange)oldebarn. De har drevet gården som nå er overdratt til sønnen. I dag er gården overnattingssted og administrasjon for Heidal Rafting. På Marits oppfordring reiser vi innom.

P1170295

Gården ligger litt opp i lia fra stedet der Sjoa og Gudbrandsdalslågen flyter sammen (derav navnet Åmodt). Bygningsmassen er delvis bevart fra Harildstads tid på gården. På tunet ble det reist en bauta i 1964. (Her heter han Harildstad).

P1170297
Lønnetreet foran huset skal ha vært med fra Eidsvoll og plantet da han kom tilbake fra riksforsamlingen.

P1170296

P1170298
Stua står stort sett slik den var for 200 år siden

Paul Thorsen Harildstad (1764 – 1843) var soldat og deltok i krigene i 1788, 1808 og 1814, og var valgt fra Oplandske Infanterie-Regiment.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s