204 år siden notabelmøtet

Dette blogginnlegget kombinerer  to elementer i bloggoverskriften, nemlig 1814 og amatørmusikk. Det var det mye av før og under 2014, men det er en stund siden. I dag er det altså 204 år siden notabelmøtet fant sted på Eidsvoll Verk. Det var bare to av de 21 deltakerne på notabelmøtet som ble valgt til Riksforsamlingen senere på året, nemlig Peder Anker og Georg Sverdrup. (Det var åtte sivile og sju militære embetsmenn til stede, samt seks  næringsdrivende fra Østlandet.) De nitten andre er jo selvsagt  også interessante figurer. En av dem er admiral Lütken. Otto Lütken (født 1. desember 1749, død 21.desember 1835) var dansk sjøoffiser. Han hadde rang av kontreadmiral og hadde kommandoen over det norske sjøforsvaret fra 1810 til 1814.

Otto_Lütken_malt_av_T._Torgersen,_Eidsvoll_1814_EM.00667_(cropped)

I 1989 lagde NRK en serie på fire programmer om 1814. Det var i forbindelse med 175-årsjubileet. Mange vil nok huske den serien. Min gode venn Håkon Stenberg (vi har hatt mange gode år sammen i styret i Akershus Musikkråd) var statist i denne serien. I den delen som omhandler notabelmøtet spilte han Lütken. Se det.

hkon-stenberg

På Riksforsamlingen spilte Håkon Wasmuth. Georg Ulrik Wasmuth skal vi forhåpentligvis høre mer om senere. Han er begravet på Eid Kyrkjegard på Ytterøy.

Georg_Ulrich_Wasmuth                      022yiVGSq25w

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s