Om Kieltraktaten(e)

I går var det 204 år siden Kieltraktaten ble inngått mellom Sverige og Danmark. Når vi snakker om Kielfreden, er det denne vi tenker på. Se gårsdagens innlegg fra Eidsvoll 1814. Men samtidig laget Danmark fredsavtale med England. Og de måtte også inngå en egen fredsavtale med Russland. Den ble først signert 8. februar, men tsar Aleksander nektet å ratifisere den og okkuperte Holstein til midten av november.

Tatt i betraktning de etterfølgende begivenhetene i 1814 –  mistet så traktaten sin betydning og ble lagt bort og støver ned som en museumsgjenstand? Neida, sammen med fortolkninger av Mossekonvensjonen, Grunnloven og Riksakten, skulle fortolkninger av Kieltraktaten spille en rolle i politiske tvistespørsmål langt inn på 1900-tallet. Stikkord her er gjeldsoppgjøret etter Napoleonskrigene, unionsstridene fra 1880-årene av og overhøyhet over Svalbard og Grønland.

Svenskene anså lenge Kieltraktaten som unionens eneste rettsgrunnlag og at den etablerte Sveriges overhøyhet over Norge.  Norske jurister mente at Kieltraktaten etablerte Norge som selvstendig stat og ikke forpliktet Norge til å gå i union med Sverige. De mente Kieltraktaten ble opphevet og erstattet av Mossekonvensjonen som ny mellomstatlig traktat, og at Norge deretter frivillig vedtok en selvstendig grunnlov og valgte Karl XIII som norsk konge. Spørsmålet ble lykkeligvis ikke satt på spissen i forbindelse med unionsoppløsningen i 1905.

Originaldokumentet er forfattet på fransk. Artikkel 6 lyder omtrent som så i oversettelse: «Som Norges suveren forplikter Kongen av Sverige seg til å dekke en del av den danske utenriks- og innenriksgjeld, i henhold  til Norges og Danmarks folketall og ressurser. Kommissærer fra begge parter skal møtes innen en måned og beregne gjeldens omfang.»

Konvensjon mellom Norge og Danmark 1. september 1819
«Gjeldsprotokollen» av 1819

Statsgjelden ble anslått til 25-30 millioner speciedaler, og av dette ønsket Danmark at Norge skulle betale 6 millioner. Norge anerkjente ikke Kieltraktaten og ville forhandle med Danmark på helt fritt grunnlag, noe Danmark satte seg imot. Norge måtte gi seg. Forhandlingene pågikk med lange avbrudd i mer enn fire år. Etter press fra stormaktene ble det i 1819 forhandlet frem en avtale, hvor Norge ble pålagt å betale Danmark 3 millioner riksdaler. Regjeringen mente at en tredel av beløpet burde betales av Sverige. Den langtrukne dragkamp om gjeldsoppgjøret fortsatte derfor mellom Stortinget og kongen og Norge måtte gi seg her også.

 

Island, Grønland og Færøyene fulgte ikke med på lasset da Norge ble avstått til Sverige. Den historiske norske tilknytning til disse øygruppene nevnes i Kieltraktaten, og dette ble brukt av Sverige til å forsøke å vinne hel eller delt suverenitet over Svalbard og da Norge senere okkuperte Øst-Grønland. Svalbardspørsmålet ble løst til Norges fordel, mens Danmark vant tvisten om Grønland. Haag-domstolen refererte nettopp til Kieltraktaten da Danmark ble tilkjent fortsatt rett over Grønland i 1933.

 

043
14. januar 2014 var vi på jubileumscruise til Kiel og overvar blant annet navnsetting av et torg i byen: Platz des Kieler Friedens

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s