Arkeolog med memoarer, bind I: Framtid i ruiner.

God dag, mitt navn er Andersen.  Før, når noen spurte barna mine hva jeg drev med, var gjerne svaret:  …jeg vet ikke helt, men jeg tror han lager overskrifter.  Å, er han kjendis? …Nei, han skriver overskriftene, han forårsaker dem ikke, sa de da.  Selv brukte  jeg å si jeg er Headline Creator og det sto det på visittkortet mitt.

Det er ikke et yrke som er viden kjent – de fleste tror vel at det er den ordinære redaktøren eller journalisten som finner på overskriftene.  Nei da, nemlig ikke.

Det begynte med at jeg vant en fri tur langs Pilegrimsveien i en VG-konkurranse om beste overskrift til en artikkel om trykkefrihet (”Redaktør der andre tier”) Reportasjen fra turen sto noen dager senere (”Overskrift ga signa tur”).  Min faste ansettelse etter noen tid fikk også en liten notis: Underskrift for overskrift.

Deretter fulgte det slag i slag:  Sko nr 46 hallsoles ikke (Artikkel om at barn med store føtter er bedre til å stave enn barn med små føtter), artikkel om samenes asiatiske opprinnelse (Nomade in Norway).  Og: «Hvorfor ta risker når man kantareller». Og: «Pornoutstilling faller mellom to senger.»

Jeg skal ikke stikke under stol at det forekom mindre heldige overskrifter, også:  ”Ny fedmeundersøkelse trenger bredere utvalg,”  ”20 års vennskap endte ved alteret.”

Da jeg etter hvert ble litt lei jobben i VG skyldtes det først og fremst at de presset meg inn i et velkjent parantesmønster med forventninger om å lage overskrifter som ”Barn gleder seg til s(k)olefri”, ”Å gå over Beckham etter van(n) Nistelrooy”, ”Liverpool fikk (Hassel)ba(i)nk”.

En annen urovekkende ting skjedde. Jeg hadde utviklet et lager av gode overskrifter som bare ventet på den rette artikkelen.  F. eks mine Hemingway-overskrifter:

The son also races (venter på artikkelen om at også Atle Hamres sønn begynner med hestesport). Klokkene ringer for deig (vanskelige kår for bakerne). Den gamle mannen og haven (Dagfinn Tveito still going strong).  The old man and the fee (Eldre logoped tar drøye honorarer for å kurere lesping).  A farewell to farms (Norge endelig medlem av EU) etc.  Det som skjedde var at journalistene ba meg om å få en overskrift og startet så jakten på historien som kunne passe til overskriften. Journalistene etterspurte særlig serier av overskrifter med indre sammenheng og logikk. (Gamle organister dør ikke, de kan bare ikke C så bra.  Gamle prester dør ikke, de kan bare ikke B så bra.  Gamle slangetemmere dør, de kan ikke kobra osv.)  Og dette syntes jeg var såpass skremmende at jeg begynte å se meg rundt og sluttet i VG (HC Andersen til nye eventyr).

Det neste engasjementet endte hodestups ut.  Min første overskrift som pressemeldingsmedarbeider i Konkurransetilsynet lød:  ”Paradoksal struktur:  Hvordan kan det forsvares at vi bare har ett konkurransetilsyn?”  Olsen likte meg heller ikke da jeg deretter kom i gang i Norges Bank (Rentefot med Akilleshæl).  Ryktet mitt ble dermed litt frynset etter hvert og søknaden jeg sendte til Norges Bondelag (Blind høne finner også kornsilo) ga ingen respons.  Jeg måtte stille meg spørsmålet:  Er jeg i ferd med å miste grepet?

Nå er det slik at vi HC-ere er noe handicappet karrieremessig – vi er jo på toppen og den eneste veien fram er nedover.  Men må man så må man, og da jeg fikk et smigrende tilbud (Headliner headhuntet) som journalist i Se og Hør (Fra headline til deadline), slo jeg til.

Det er en overgang – fra form til substans og fra presentasjon til mening.  Når jeg har skrevet ferdig en artikkel hender det jeg begynner å lure på hva den skal handle om.  Dette er en slik artikkel.

Men HC i Se og Hør er ganske flink, så det ordner seg nok.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s