Eilert Sundt 1817-1875

På torsdag var det igjen interessant foredrag hos Eidsvoll 1814 – og løfte om å gjenoppta foredragsserien i auditoriet. Denne gangen: Eilert Sundt og Eidsvoll. Arrangementet hadde sterk konkurranse av en annen «folkelivsgransker», nemlig Tom Stalsberg som hadde lysbildeshow i Panorama. Nok om det. Vi behandlet visst ikke Sundt særlig godt, vi eidsvollinger, den tiden han var her. Nei, han var visst for lite pietistisk for oss. Det kan så være, for han var vel mer interessert i å forske på og hjelpe de mindre heldige i samfunnet enn å preke. Han var utdannet teolog, men prestegjerningen ga han seg i kast med sent i livet for å ha noe å leve av. Han hadde nemlig lagt seg ut med dem som bevilget penger til forskergjerningen hans og så ble pungen tom.

P1140872
Bjørn Sverre Hol Haugen. Tidligere ved Eidsvoll Bygdetun nå ved ANNO – museene i Hedmark.

Det er 200 år siden Sundt ble født og det markeres både her og der. Han var en pioner i en rekke akademiske disipliner og regnes som grunnleggeren av faget sosiologi i Norge. Han publiserte og publiserte stoff om de mindre privilegerte i samfunnet, om hygiene, drukkenskap, dødeligheten og fattigforholdene i Christiania og omstreiferne, taterne –  den klassiske Beretning om Fante- eller Landstrygerfolket i Norge .

Sedelighedstilstanden

 

Eilert_Sundt_OB.00326

P1140880
Han ligger luftigere ved Eidsvoll kirke, nå som de store bjørkene nylig er tatt ned.
EidsvollGamlePrestegard_600_400_90_s
Eidsvoll prestegård

Fra hans gjerning på Eidsvoll kunne Hol Haugen fortelle at han forsket på eidsvollingenes matvaner, både hos bøndene og på husmannsplassene. (At husmennene hadde dårligere matvaner enn bøndene, skyldtes faktisk ikke husmennenes mangel på dannelse!) Han undersøkte også barns skolegang: finnes det noe mønster i skolefraværet? Nei, verken geografisk, klassemessig eller etter kjønn. Til sin forbauselse fant han at de som deltok mest aktivt i gårdsstellet (husfliden) også hadde mest framgang i skolen (skoleflid). Kombinasjonen av praktisk og teoretisk opplæring var best.

 

P1140875
Dette bildet illustrerer en feide mellom Asbjørnsen og Sundt som dreide seg om hvorvidt den århundregamle måten å koke grøt på var den sunneste eller ikke. Joda, mente Sundt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s