Georg Sverdrup – en spiritistisk opplevelse ved graven

Blogger: Herr Sverdrup, da De var på vei til Notabelmøtet på Eidsvoll 16. februar i 1814, ble De skysset fra Lie av en skysskar som har satt spor i historien.

Sverdrup: Nå, det kan jeg knapt erindre.

B: Neivel, men De skriver i dagboken at han sier til Dem: Uansett hva De gjør, husk at Gud er attåt. Henrik Wergeland mener at dette utsagnet påvirket Dem slik at De fikk mot til å overbevise prinsen om å akseptere folkesuverenitetsprinsippet på Eidsvoll. Bjørnson har en referanse til dette i selveste nasjonalsangen:  «Alt hva fedrene har kjempet, mødrene har grett, har den herre stille lempet så vi vant vår rett.»

I forbindelse med 200-års-jubileet i 2014 ble det laget teaterforestilling i Ullensaker med denne setningen som kjernetema.

S: Det var da voldsomt. Ikke har vel jeg noen gang ment at Gud har en preferanse for små, opprørske nasjoner. Nei, grunnen til min anførsel i dagboken var nok at jeg var fascinert av dette folkespråket. Husk at jeg var filolog – professor i gresk og latin. Dialekter fant jeg charmerende. Hva angår min smule påvirkning av prinsens stillingstagen der på Notabelmøtet, må jeg nok innrømme at det var å slå inn åpne dører. Prinsen hadde allerede et meget åpent sinn for de nye statsforfatningstanker og han var åpenbart fremdeles rystet over den motstand mot eneveldet han hadde møtt på sin rundreise – ikke minst i Trondhjem. Men itt’no så gæli at det itte er godt for no, som de sier på Romerike – om disse tildragelser har bidratt til nasjonsdannelsen i eftertiden, har jeg ingen innvendinger mot disse fremstillinger.

P1130571
Sverdrup ligger også på Vår Frelsers gravlund

Vi treffer på Sverdrup i sentrale posisjoner gjennom 1814. Han var en av to som deltok både på Notabelmøtet og Riksforsamlingen. (Den andre var Peder Anker). Han representerte Christiania ved Riksforsamlingen og var en ledende person i selvstendighetspartiet. Han var medlem av konstitusjonskomiteen og fungerte som Riksforsamlingens president 17. mai. Vi finner ham også i Moss under forhandlingene i august. Han satt senere på Stortinget i periodene 1818-20 og 1824-26.

Georg_Sverdrup_Eidsvoll_2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s