Hount og Karl Johans fredstilbud

1814-fortellingen om Hount har sine dramatiske og tragiske sider. I begynnelsen av august er krigen igang i Smaalenene og Hount befinner seg plutselig som prost i et okkupert prosti. 7. august blir han, sammen med Carsten Tank, statsråden, sendt til kong Christian Frederik på Spydeberg prestegård med et fredstilbud fra Karl Johan. Christian Frederik sa seg villig til forhandlinger og krigen opphørte en uke senere ved fredsslutningen i Moss. Samtiden ga Hount et forræderstempel fordi han hadde samarbeidet med Karl Johan – ikke alle definerte Mossekonvensjonen som en seier for Norge. Det gjorde ikke saken bedre at Karl Johan utnevnte Hount til ridder av Nordstjärneorden 1815.

P1130567
Minnestein på Vår Frelsers gravlund, reist i 2014 til erstatning for opprinnelig, tapt gravminne samme sted.

Hount ble valgt til stortingsrepresentant høsten 1814 og for perioden 1815–16.  Han ble ansett som utenkelig som statsråd og samtiden ville ha det til at “gremmelse og ergrelse” bidro til en tidlig død. Han var gift med søster til Eidsvollsmannen Jersin fra Voss.

Peter_Ulrik_Magnus_Hount

Hount var sogneprest i Berg og prost i Nedre Borgesyssel i 1814. Han var aktiv på
Eidsvoll, men det er vanskelig å sette en partimerkelapp på ham.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s