Var Karl Johan i Spania?

Vel, ingen på restaurant Botin (verdens eldste gastronomiske turistfelle ifølge Guinness rekordbok) hadde hørt om ham, mens noen visste at Joseph Bonaparte var konge i Spania da det eksploderte i 1808.

P1130961

Vi reiser til Madrid foranlediget av en syltynn antagelse: Karl Johan var så skremt av spaniernes geriljakrigføring under frihetskampen i 1808-1814 at han fryktet at tilsvarende skulle finne sted i Norge om han for fram med hard hånd. Opplevde han det selv? Vi begynner på Prado.

P1130982

1280px-El_dos_de_mayo_de_1808_en_Madrid

Her henger Goyas to store bilder som viser starten på selvstendighetskampen. Det første heter 2. mai 1808 og viser folkets angrep på franske styrker i Madrid

1024px-El_Tres_de_Mayo,_by_Francisco_de_Goya,_from_Prado_thin_black_margin

Dagen etter, 3. mai 1808, som er tittelen på dette bildet, svare franske soldater med brutale henrettelser.

P1130985

Rett ved Prado ble mange av ofrene begravet og der er det reist et monument og det brenner en evig ild.

P1140056

Det tar på å vandre rundt i flereogtyve grader, men på hotellet vårt (vi valgte selvsagt Wellington) er det installert små overrislingsanlegg under parasollene for å holde en behagelig temperatur der. Her leser vi (Wikipedia) :

Spania hadde fra 1796  vært en av Frankrikes allierte mot koalisjonsmaktene i revolusjonskrigene og napoleonskrigene.

i 1808 invaderte Frankrike og Spania i fellesskap Portugal. Portugal ble enkelt erobret, men folket i Spania var gått lei av den stadige krigføringen. Kongen gikk av og sønnen Ferdinand VII overtok, men ble snart tvunget av Napoleon til å abdisere. Napoleon plasserte i stedet sin egen bror Joseph Bonaparte på tronen. Innsettelsen  førte snart til  opprør. Restene av den spanske hæren slo seg sammen med britene og portugiserne i et forsøk på å drive franskmennene ut og gjeninnsette Ferdinand. Dette førte til en langvarig geriljakrig der det ble opprettet en provisorisk spansk regjering i Sevilla. Etter en fransk offensiv måtte denne regjeringen flykte til Cadiz, hvor den oppholdt seg resten av krigen. I 1812 ble det utarbeidet en grunnlov der.

Wellington erobret Spania for godt i 1813, og ved Napoleons fall året etter ble Ferdinand sluppet fri. Ved tilbakekomsten til Spania var det store spørsmålet om kongen skulle anerkjenne den nye grunnloven, og til manges store skuffelse valgte han å ignorere den og heller gjeninnføre eneveldet.

Denne grunnloven  inspirerte forresten enkelte av Eidsvolls-representantene. Cádiz-grunnloven avskaffet eneveldet og bygde statsstyret på  folkesuverenitet, maktfordeling, likhet for loven og menneskerettigheter. Den norske og spanske revolusjonen har flere likhetstrekk: Kirkens religionsmonopol ble ikke utfordret, og monarkiet ble beholdt, men kongen fikk innskrenket makt, og adelen mistet privilegier.

P1140064

Spanias nasjonaldag er 12. oktober – til minne om dagen i 1492 da Columbus landet i Karibien. Bildet over viser monumentet som står rett utenfor den norske ambassaden hvor ambassadøren orienterte oss om spansk politikk og spesielt om situasjonen i Catalonia.

P1140074
Fra Museo Naval

 

P1140109

Madrids hovedgate Gran Via lander på Plaza de Espana hvor vi finner Cervantes på sokkel og fantasiproduktene hans, Don Quixote på Rosinante og Sancho Panza på navnløst esel. Et kvarters rask gange derfra finner vi Plaza del dos de Mayo.

P1140113P1140117

P1140073

Nei, Karl Johan var nok aldri i Spania, men historieinteresserte nordmenn fant allikevel ikke Madrid-turen bortkastet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s