«…den grusomste Maade at beskatte et Folk paa»

Christopher Frimann Omsen (1761 – 1829) var en av to representanter fra Christiania. Han hviler også på Vår Frelsers gravlund i Oslo.

840_eidsvold-1814
2. hode til venstre for Christie

P1130563

P1130566
Ufrivillig komikk på baksiden av korset?

Toldprokurør (senere høyesterettsdommer) Omsen hadde en tydelig profil på Eidsvoll kan vi lese av kildene. Han synes å ha hatt en selvstendig mening om de mange viktige spørsmål som ble debattert og kan ikke sies å ha latt seg binde av selvstendighetsmennene eller opposisjonen. Som en av de mest aktive medlemmene av Konstitusjonskomiteen må han ha satt farge på både debattene og grunnlovens utforming.

Den 13. mai (Koren: «..den mærkverdigste Dag af alle i vor National Forsamling») må han ha vært i sitt ess. Finanskomiteen hadde levert sin innstilling – et svakt dokumentert opplegg for en selvstendig nasjons økonomi (Wergeland:..kjedsommeligt Løi at høre paa, og saavidt jeg skjønnede, fuldt af usikre Beregninger, Gisninger og Huller). Sentralt i diskusjonen sto komiteens forslag om en kursgaranti – et desperat forsøk på å stabilisere pengevesenet (senere kalt Eidsvollsgarantien*). Det ble holdt lange taler, de fleste med mer patriotisk glød enn økonomisk innsikt.  Jonas Rein holdt sin berømte tale. (Darre: «Neppe var disse Ord udtalte, før hele Forsamlingen…reiste sig som een Mand og med Klappen i Handærne raabte: Bravo! Bravo! Held for gamle Norge!»

Omsen tok kraftig til motmæle, men stemningen i forsamlingen var snudd. Eidsvollsgarantien ble vedtatt med 76 mot 29 stemmer.

*Eidsvollsgarantien: «Rigsforsamlingen garanterer ej alene den nuværende Statsgjeld, men ogsaa de 14 Millioner Rigsbankdaler Navne Værdie, eller den Deel deraf, saavelsom hvad mere der af Rigsbanken udstædes til den 1ste Martii 1815, og hvorfor der vil blive aflagt offentligt Regnskab, alt til den af Rigsbanken den 1ste Augusti 1813 satte Cours af 375 pro Cento, hvilken strax maae gjøres almindeligen bekjendt.»

250px-Christopher_Frimann_Omsen
Han var den eneste av eidsvollsmennene som ikke satte et segl på Grunnloven

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s