En gåte

Jeg fikk meget god hjelp fra representanten for Gravferdsetaten da jeg banket på døren i administrasjonsbygget ved Vår Frelsers gravlund. Jeg fikk et kart og hun skrev sirlig ned koordinatene på et ark hun ga meg. Uten denne hjelpen kunne jeg ha leitet i dagesvis uten hell på denne enorme kirkegården. Nå kunne jeg finne fram til de fleste uten for mye vingling. Men hvor ligger Diriks? Jeg forventer en flott bauta på felt nr. 39.

Christian_Adolph_Diriks_malt_av_Ragna_Hennig-Larsen_etter_silhuett_-_Eidsvoll_1814_-_EM.03071_-_crop
Christian Adolph Diriks (1775 – 1837) – valgt fra Larvik.

Han var jo en av de mest innflytelsesrike representantene på Eidsvoll og mangeårig statsråd i den etterfølgende tiden. Han ble medlem av  konstitusjonskomitéen på Eidsvoll og valgt til dens sekretær, for han var kanskje den som kunne mest om utenlandske konstitusjoner. Om vi kaller Falsen for Grunnlovens far, er det ikke galt å kalle Diriks for Grunnlovens jordmor.   Grunnlovens klare språkbruk skal han ha mye av æren for og den logiske rekkefølgen av paragrafene. Sammen med Georg Sverdrup og Lauritz Weidemann sto han for den endelige redaksjonen.

Det er også grunn til å merke seg at han ble den første stortingspresidenten – selv om han innehadde vervet bare en dag i oktober 1814 – til Christie ble valgt. Han ble landets første jusprofessor, det også med kort virketid, da han straks ble kalt til statsrådsposter, noe han innehadde helt til 1836.

Ja, en prangende bauta er det vi forventer.

Jeg holder på å gi opp, jeg har sett på alle graver i feltet et par ganger og tiden nærmer seg for Magnoliakonsert i domkirken. Jeg prøver å tyde skriften på en (veltet) stein som ligger henslengt ved en annen grav. Ingen tvil – det står faktisk Statsraad Christian Adolph Diriks. Den uleselige skriften må være hans kone som skal være begravet samme sted. Burde ikke noen gjøre noe med dette?

P1130573

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s