Gangavstand til Eidsvollsmann

Litt statistikk: Hans Haslum er en av to Eidsvollsmenn som fikk en karriere på Eidsvoll. Han er en av to Eidsvollsmenn det finnes fotografi av og han er en av åtte tippoldefedre til Jonas Gahr Støre. Og han var en av de få som ble valgt til Riksforsamlingen selv om han ikke oppfylte valgkriteriene (han eide ikke jord). I 1864 var han en av fire som deltok på jubileumsfesten på Eidsvoll.

P1130537

Haslum ble valgt fra Arillericorpset sammen med kaptein Peter Motzfeldt. Som 25-årig sersjant sa han ikke mye på Eidsvoll og stemte som Falsen og Motzfeldt. Etter Eidsvoll deltok han i det siste slaget i sommerkrigen, ved Kjølberg bro.

Hans_Johnsen_Haslum

I 1857 ble han ansatt som Eidsvollsbygningens første oppsynsmann og omviser. I stillingsinstruksen sto det at bygningen skulle holdes åpen onsdag og søndag og det var ikke lov å ta inn mer enn tolv personer av gangen. Han beholdt denne jobben til han døde i 1875. Da var han 86 år gammel. Stillingen ble overtatt av datteren Anne Christine. Senere var også sønnen Johan oppsynsmann fram til 1896.

840_eidsvold-1814
Haslum ser vi deler av ansiktet på nede til venstre for personen til venstre for portrettet av Christian IV

P1130542

Ikke langt fra Haslum ligger Nils Knudsen som sammen med to andre kjøpte Verket i 1837. Han var gift med Wilhelmine, født Sissenère, som ble en  kilde for dem som forsøkte å kartlegge detaljene i Eidsvollsbygningen slik de var i første halvdel av 1800-tallet. Dagboken «Eidsvoldsfruens erindringer» finnes, for spesielt interesserte.

P1130535

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s