Vestfold i regn og sol

Vestfold er full av kulturmål og opplevelsesmuligheter en sommerdag. Vi opplevde verdenskunst, vikingehistorie og et par Eidsvollsmenn i løpet av to små dager.

 

P1130393P1130396

Gullik Madsen Røed (1786 – 1857) var valgt fra Telemarkske Infanterie- Regiment og stemte med selvstendighetspartiet på Eidsvoll. Han utmerket seg ikke under Riksforsamlingen, men fikk æren av å være med i deputasjonen som bragte prinsen beskjeden om kongevalget 17. mai. I skriftlige avstemminger stemte han som sin overordnede, kaptein Høyum. Bautaen på Sande kirkegård ble avduket 17. mai 1905.

P1130400
Pikene på broen
P1130413
Gutta på brua
P1130421
Lekende barn på gaten i Åsgårdstrand
P1130420
Kjersti guide forklarer

Borrehaugene, også kalt Borreparken , ligger i nærheten av Åsgårdstrand  og består av en stor park med gravhauger og andre hauger fra omkring 600 til 900. Parken ble offisielt åpnet i 1932.  Om ikke for annet, er det et sted for spasering, refleksjon og gode samtaler med venner. I 2000 ble Midgard historisk senter, som er besøkssenter på stedet, åpnet.

Gildehallen_på_Borre
Gildehallen i Borre

 

P1130444
Får du ikke nok av vikingetiden? Ved Borrehaugene ligger Midgard historiske senter med en lett tilgjengelig, men detaljert utstilling om vikingene og deres liv, båter og krigføring.

P1130447

P1130445

Nicolai Scheitlie var byen Drammens representant og tilhørte selvstendighetspartiet. Han bodde på Strømsø-siden i en bolig som står den dag i dag, men som ble fornyet i senempirestil midt på 1800tallet. Han holdt en lav profil på Eidsvoll. Det er notert bare en eneste, men treffende replikk fra hans munn: «Jeg haver ledt efter, men finder ikke Propositionen og Hensigten i Hr. Wegelands tale». Han er begravet ved Strømsø kirke.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s