Dannelsesreise til Himmelev

Det var to Schmidt’er på Eidsvoll i 1814. Den ene var  Peter S. (1782-1845). Han besøker vi før påske til neste år da vi allikevel er i Trondheim.

Den andre er Frederik Schmidt. Han er medlem av konstitusjonskomiteen og dermed en av de mer markante i forsamlingen. Vi legger også merke til ham som en skarp og ironisk penn som stadig henger ut sine motparter, unionistene eller hyller prinsen med sanger og dikt.

Han er født i Danmark av norske foreldre. Faren utnevnes til biskop i Christiania 1773, og sønnen vokser opp i Norge, men tar sin teologiske embedseksamen i København. I 1814 er han prest i Eiker, et kall han overtok i 1798. Han er førsterepresentant fra Buskerud Amt.

Unionen med Sverige ble en skuffelse for ham og da han i 1817 ikke fikk bispeembetet i Bergen søkte han avskjed i 1819 og ble kort etter utnevnt til sogneprest i Himmelev ved Roskilde hvor han døde som prost i 1840.

p1100693

 

Vi lar Passaten bli hjemme og tar fly til København og tog til Roskilde. Graven ligger ganske nær kirkemuren og har en inskripsjon som er vanskelig å tyde. Menighetsrådsformannen, som vi treffer, mener at det er på tide å gjøre den tydelig og gir oss en utskrift.

bilde-2

 

p1100703

Det er ikke plass til mange i den lille kirken i Himmelev og en større er i ferd med å bygges.

frederik_schmidt_malt_av_christopher_pritzier_meidell_-_eidsvoll_1814_-_em-01461_-_crop
Henger på Eidsvoll 1814

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s