Falsen – Passaten finner flere minnesmerker

Christian Magnus Falsen (1782–1830) var født i Oslo og er mest kjent for at han  utarbeidet det viktigste grunnlovsforslaget sammen med Johan Gunder Adler – og som leder for selvstendighetspartiet på Eidsvoll.

800px-Enig_og_Tro_til_Dovre_falder

Han er sannsynligvis den personen som hadde størst innflytelse på Grunnlovens utforming – han ble da også kalt «Grunnlovens far». Juristen Falsen  ble  i 1808 utnevnt til sorenskriver i Follo, i 1814 til amtmann i Nordre Bergenhus amt, i 1822 til generalprokurør, i 1825 til stiftamtmann i Bergen og i 1827 til høyesterettsjustitiarius.

standard_falsen_christianmagnus

I august 1814 ble Falsen tilkalt til rådslagningene som førte til Mossekonvensjonen, og han gikk inn for å fortsette krigen. Han skal ha blitt meget skuffet over resultatet.

Som sorenskriver i Folle flyttet han til sorenskrivergården på Vollebekk i Ås. Etter at han flyttet derfra begynte bygningsmassen å forfalle og husene ble etterhvert fjernet. Passaten finner veien til stedet, som nå er innlemmet i universitetsområdet, og minnesmerket som er er reist der 17. september 1864, på Falsens bursdag, i forbindelse med grunnlovsjubileet.

P1100125

 

 

En kommentar om “Falsen – Passaten finner flere minnesmerker”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s