Via 1814 til middelalderhistorie

Valentin Christian Wilhelm Sibbern  representerte Aggerhuske Ridende Jæger Corps på riksforsamlingen (men var også valgt fra Smaalenenes Amt). Han var født på Værne kloster sør for Moss og det var dit Passaten førte oss her om dagen. Det virket veldig privat der nå – ingen museumsplakater eller omvisningsoppfordringer. Vi snek oss til et bilde

P1100115

Værne kloster har sin opprinnelse fra et Johannitterordenkloster fra 1100-tallet. Værne var et betydelig kloster i norsk sammenheng med eiendommer over hele Østlandet. Hovedbygningens kjerne stammer fra siste del av 1600-tallet.

Bedre bilde finner vi på nettet

Værne kloster
Værne kloster

På Eidsvoll var han en tid mistenkt for å helle til unionspartiet, men han var først og fremst en tilhenger av Christian Frederik. Han møtte igjen på Stortinget om høsten som representant for den del av Smaalenenes amt som ikke var besatt av svenske tropper.Senere ble han utnevnt til amtmann over Smaalenenes amt og etterhvert samtidig stiftamtmann i Akerhus og amtmann i Akershus. Han var altså stiftsamtmann, da «Torgslaget» fant sted i Christiania 17. mai 1829. Han møtte på flere Storting og satt også lenge i regjeringen (men avslo et par ganger å bli statsminister i Stockholm). Hans sønn, Georg, ble diplomat og mangeårig norsk statsminister i Stockholm.

Valentins bror, Henrik Frederik Arild Sibbern var også på Eidsvoll, representant fra ingeniørbrigaden. Han regnes som tilhørende selvstendighetspartiet.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s