Dannelsesreise til Toten

Det er tett med Eidsvollsmenn på Toten. To av dem er gravlagt ved Balke kirke. Balke kirke er forøvrig verdt et besøk uansett hvilken type nerd du er.

P1090826

P1090829
Her ligger Peder Paulsen Balke begravet – på kirkegården som ligger vegg i vegg med huset han bodde i – også kalt Kirke-Balke. Han var valgt til Eidsvoll som representant for Søndenfjeldske Dragonregiment. Han tok aldri ordet, sies det, men som de fleste soldatene stemte han lojalt med prinsens interesser.
P1090830
Peder Balke overtok farsgården i 1813 og bodde der livet ut.
P1090834
Nils Fredriksen Dyhren var Peder Balkes svoger og bodde et par steinkast nedenfor Balke kirke. Han ble valgt til Eidsvoll som representant for Norske jegerkorps. Han var heller ikke blant de mest aktive i Riksforsamlingen.

Noen kilometer nord for Balke kommer vi til Stenberg, som var eidsvollmannen Lauritz Weidemanns gård. Han, derimot, var blant dem som sto hardest på under riksforsamlingen. Han stilte opp med eget grunnlovsforslag, men ble til sin skuffelse ikke valgt inn i konstitusjonskomiteen. Han ble imidlertid funnet verdig til å delta i redaksjonen av grunnloven, for sammen med Diriks og Sverdrup å «sætte Constitutionen i Stil og Orden». 16. mai leste disse tre opp teksten i plenum da loven ble endelig vedtatt.

P1090861

 

Hovedbygningen på Stenberg er en stor og representativ empirebygning i tømmer kledd med panel. Gården består i dag av ikke mindre enn 12 hus fra 17- og 1800tallet. Vognskjulet og drengestua står vinkelrett på tunet i et rektangulært tun.

P1090852
Grua på kjøkkenet har detaljer som er kopiert i forbindelse med  rekonstruksjon av kjelleren i Riksbygningen.
P1090856
Ovner i de fleste rom. Denne fra Eidsfoss
P1090866
Lea var vår guide på Stenberg

 

Familien ble først gravlagt i kapellet på gården. Først i 1901, etter at den siste datteren var død, ble familien lagt i jorden.

Når vi først var på Toten, stakk vi innom Peder Balke-senteret. Veggene i annen etasje er dekorert av den kjente maleren Peder Balke (1804-1887), som forøvrig ikke er i familie med Toten-balkene.

P1090873

P1090881
Nå var det en stor utstilling der med arbeider av Per Ung.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s