Dannelsesreise til Aall-land 1

Vi treffer brødrene Aall på Eidsvoll i 1814 hvor de alle spiller en rolle. Slekten kommer fra Danmark via England. Brødrenes bestefar ble sendt til Norge fra London som tiåring for å lære seg trelastfaget.

Niels er eldst, født 1769, så kommer Jørgen, 1771 og så Jacob, 1773.

Vi begynner på Næs Jernverk, som ligger et lite stykke fra Tvedestrand (..for den som ikke ved det, er en yndig, liden sørlandsby). Besøket der gir en interessant innføring i jernverksdrift gjennom flere århundrer. Jacob Aall kjøpte verket i 1799 med farsarven, innførte nye produksjonsformer og bygde nye bygninger, og drev det fram til sin død i 1844.

P1090677
Huset med de to masovnene
P1090680
Komplisert og vakker ovn fra første halvdel av attenhundretallet
P1090685
Oppbygging av en masovn
P1090682
Slagget presses og og brukes som «Lecablokker»
P1090689
Jernet renner ut i bunnen av masovnen
P1090692
Hovedhuset er dessverre ikke en del av museet. Synd, for som boka om eidsvollmennenes hus skriver: «Biblioteket med Jacob Aalls karakteristiske skrivebord og Heinrich Meldals utsøkte innredning regnes for å være et av landets vakreste rom.» Meldal hadde gått i lære hos den danske arkitekten Joseph Christian Lillie, som vi kjenner fra Eidsvollsbygningen.

Fra ovnsmuseet:

 

På Eidsvoll møtte Jacob Aall for Nedenes amt, som i dag tilsvarer Aust-Agder fylke. Han deltok i redaksjonskomiteen og konstitusjonskomiteen og var således en sentral figur på Eidsvoll. Han tilhørte unionspartiet, overbevist som han var om at Norge ikke kunne klare seg alene mot stormaktenes vilje.

P1090679
Verket ble drevet til 1959 da en flom i Storelva rev med seg mange av bygningene.
P1090773
Jacob Aall utmerket seg også som forfatter. Han er en sentral kilde til Norges historie i begynnelsen av 1800-tallet ved sin Erindringer som Bidrag til Norges Historie 1800-1815.
P1090709
Mellom besøkene overnattet vi i Langesund, hvor vi fant det ypperlige spisestedet Victoria Gjestgiveri

3 kommentarer om “Dannelsesreise til Aall-land 1”

    1. Har funnet forklaringen: (Fra Eidsvoll 1814’s hjemmeside: I motsetning til andre eidsvollsmenn, møtte Jacob Aall på riksforsamlingen uten å være valgt. En søknad som Christian Frederik personlig hadde imøtekommet, hadde imidlertid sikret ham plass i forsamlingen.

  1. Dette var intetessate innlegg om Aall familien som jeg har lest med stor interesse. God sommer. Ingrid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s