Wienerkongressen

Wienerkongressen er blant de mest berømte wienerbegrep. De fire begrepene som er sterkere assosiasjonsskapere er wienerbrød, wienervals, wienerschnitzel og wienerpølser. Men det er grunn til å hevde at kongressen har hatt større betydning for verdenshistorien enn de fire andre.

2015-09-08 13.02.24
Eksempel på wienerschnitzel
2015-09-08 18.29.09
I sin historiske presentasjon kommer ambassadøren med den triste opplysningen at Norge ikke var representert på Wienerkongressen. Barbro måtte sette seg ned, Cecilie bryter sammen. De andre tenker krampaktig på at vi fant jo olje 150 år senere, så hvorfor ta slik på vei?

Legg merke til at Wienerkongressen satt sammen fra oktober 1814 til juni 1815. Legg videre merke til at noe av hensikten med kongressen var å sørge for at Europa blir seende ut som den gjorde i 1792, før Napoleon hadde begynt å ødelegge/modernisere. Hvilken skjebne er da oppkomlinger og revolusjonære som Carl Johan tiltenkt? Jeg forestiller meg at en møkkete, utslitt kurer kommer snublende inn til den svenske kronprinsen Carl Johan med en hemmelig beskjed fra Sveriges representant i Wien, Carl Axel Löwenhjelm: «De har tenkt å ta rotta på Dem, Majestet – det lureste er å få til en forståelse med nordmennene, koste hva det koste vil». Dagen etter sprenger en ny kurer ned over kontinentet med svaret: «OK, praktisk talt i boks» (…en boîte). Kanskje var det ikke akkurat slik, men vi kan godt mene at CJs wienerkongressnervøsitet gjorde at vi fikk den beste dealen vi kunne tenke oss i november 1814.

Selve kongressen var en blanding av Roma 1957 (EU-traktaten) og Versailles 1918 og endte med Melodi Grand Prix 1974.

Ja, vi husker teksten, ikke sant?

Waterloo, ich wurde besiegt, du hast den Krieg gewonnen
Waterloo, verspreche dich für immer zu lieben
Waterloo, könnte nicht entkommen, selbst wenn ich wollte
Waterloo, ich weiß, daß es mein Schicksal ist, mit dir zusammen zu sein
Waterloo, schlußendlich muß ich mich meinem Waterloo stellen

Kongressen gjorde såpass god jobb at det var ganske fredelig i Europa i 100 år – kanskje takket være kongressens fremste strateg – Østerrikes utenriksminister Metternich.

2015-09-08 14.04.56
Eksempel på musikere som ble født for sent til å underholde kongressen, men som bygde videre på populariteten wienervalsen fikk under kongressen (Strauss d.e. og Lanner)

Vi hører ikke så mye til Habsburgeren på tronen, Franz II, men det var han som betalte festen. Han er nevø til Josef II og altså sønnesønn til Maria Theresia. Han er vel den Habsburgeren som hadde mest uflaks – å skulle være den som leder Østerrike i hele Napoleonperioden. Måtte kapitulere for Napoleon i 1797 og 1800. Han måtte finne seg i at Napoleon rett og slett oppløste det hellige tysk-romerske keiserrike i 1806 og opplevde at Napoleon inntok Wien i 1805 og 1809, men giftet allikevel (eller nettopp derfor) bort sin datter Maria Louise til Napoleon i 1810. Sånn ble han bestefar til en Napoleon, nemlig nr 2, kongen av Roma.

Tøft, Franz, men det ble ikke noen vals på roser for etterkommerne dine, heller.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s