Wien II

Jeg lovte vel halvveis å komme tilbake til dannelsesreisen til Wien i form av en artikkel om Maria Theresia. Hun hadde 16 barn – født mellom 1737 og 1756 (16 barn på 19 år – og så skal man regjere litt innimellom, også) (I denne opplysningen ligger det innbakt en form for ironi – det var fordi MT var kvinne at Europa utkjempet Den Østerrikske Arvefølgekrig på 1740-tallet – 16 barn/arvefølgekrig må det kunne gjøres noe morsomt ut av)

Siden vår helt, Christian Frederik, har bursdag i morgen tillater jeg meg følgende spørsmål: Han er født i 1786 og han må vel ha truffet en eller flere av disse barna på sine reiser rundt i Europa? Forskning pågår.

Før jeg går videre: Gir det virkelig emosjonell eller intellektuell tilfredsstillelse å forsøke å tilegne seg slik unyttig kunnskap, spør du kanskje? Jo, hvis du fra tid til annen vandrer i miljøer som omgir seg med en aura av ettertenksom innlevelse i svunne tiders fyrstekonstellasjoner, ingen miljøer nevnt, ingen glemt, kan du oppleve at det synes å gi status å kunne slå om seg med dette og hint. Intet for stort og slett intet for lite. Man kan til og med stille spørsmål av typen: Når bygde De sist et hus til Deres fastlege som takk for at han har bragt Deres 16 barn levende til verden? – og noen forstår hva du mener. (Uten sammenligning forøvrig: I et annet nerdemiljø kan man si: «Oj, der var du uheldig – bare Pete Best hadde mer uflaks» – og folk forstår hva du mener).

Men MT skulle ikke bare føde og regjere og krige, hun skulle bygge og bo, også. Schönbrunn er besøksmål nr 1 når man er i Wien. Er det verdt et besøk? Tja, enten er du Habsburgoid og da har du vært der før – på en tid det ikke var oversvømmet av turister – eller du er ikkehabsburgkjenner og kommer dit på et tidspunkt da det er oversvømmet av turister. Bare hvis du er en beenthere/donethat-turist bør du besøke denne verdens toppsightseeinggreier. Turisme er gøy, hadde det bare ikke vært for alle disse turistene.

Vi var der tidlig og optimistisk, men etter kort tid hadde vi druknet i busslaster, og vakter kom løpende og dyttet på vår samvittighetsfulle guide eller gjorde oppmerksom på at han snakket for høyt. Vår guide, som var med oss et par dager, led forøvrig av guidioti, som oversatt vil si at han må fortelle alt han vet, uavhengig av vår agenda. Been there, done that.

2015-09-08 13.39.29
Konsultasjon på Cafe Landtmann
2015-09-08 14.45.05
Flere hester
2015-09-10 09.06.20
Fremdeles avslappet kl. 09.06.20

2015-09-10 10.23.48

2015-09-10 10.27.58
Guiden forsøker å bevise at vi kan bese parken på 5 minutter og derved rekke vår avtale i Bratislava.

Føler De at De ble godt opplyst om Maria Theresias liv og virke i denne artikkelen, kan De trykke Liker, hvis ikke, kan De la være.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s