Dannelsesreise til Wien

La meg si det med en gang: Habsburgernes, Wiens, Østerrikes historie viste seg å være så vanskelig å få med seg at hyppige stopp og konsultasjoner med intenst historieinteresserte venner var nødvendig for den intellektuelle fordøyelsens skyld. Vi tenkte: la oss begynne med med Josef II, for han har vi møtt før. I «Amadeus» for å være eksakt –  Milos Formans 8oscarvinnende film fra 1984. (Emperor Joseph II: My dear young man, don’t take it too hard. Your work is ingenious. It’s quality work. And there are simply too many notes, that’s all. Just cut a few and it will be perfect.
Wolfgang Amadeus Mozart: Which few did you have in mind, Majesty?)

Men det var jo ikke Wolfgang (Tom Hulce) som fikk Oscar for beste hovedrolle. Nei, det er Salieri som spiller hovedrollen i dette dramaet, så det var F. Murray Abraham som vant den.

personthumb_1402002572

200-amadeus

Josef er altså statsoverhode. Av hva? Låter som et dumt spørsmål, men svaret er ikke innlysende. For å få for seg hva som skjer i sentraleuropa for noen hundreår siden, må man først få sortert begrepene. Han er keiser av det hellige tyskromerske rike fra 1765 til sin død i 1790, men regjerer i Østerrike, eller habsburglandene, om du vil, fra 1780 til 1790. Dette kommer jeg (forhåpentligvis) tilbake til når jeg tar for meg Maria Theresia, hans mor, som regjerer i Østerrike 1740-80, men som aldri er tyskromersk keiser(inne).

2015-09-07 16.22.42
Det er et utall av hestestatuer i Wien. Her Josef på Josefs Platz på baksiden av Hofburg.

En av vennkonsultasjonene finner sted på Den Hvite Skorsteinsfeieren (Hvit fordi han hadde en bakerdatter som kjæreste)

2015-09-07 20.10.01

Men altså Josef II (født 13. mars 1741 – 20 dager etter at Jethro Tull døde). Han er et produkt av opplysningstiden og nevnes som en av tre utøvere av Det opplyste enevelde på denne tiden (De to andre er Katharina av Russland og Friedrich av Preussen). Opplyst enevelde betyr gode nyheter for folk flest – i motsetning til et uopplyst enevelde. Utrolig egentlig hva han satte i gang – han avskaffet livegenskapet (og senere påla han adelen å  betale bøndene cash for arbeide istedet for å pålegge arbeidsplikt – «.. arbeidsplikt har vel vært ukjent i Norge» , sa guiden), reformerte statsadministrasjonen, skolevesenet (tvungen skolegang), rettsvesenet og kirken. Alt som i opplysningstidens ånd forekom å være «fornuftig» ble forsøkt iverksatt så fort som mulig. 6000 dekreter og 11000 nye lover ble gjennomført i hans tid. (Veldig fornuftig om alle mine undersåtter snakker tysk, selvsagt. Vel, versuche å få en ungarer eller en slovak til det…) Jeg går ut fra at reformene etterhvert ble kjente saker for opplyste mennesker så langt som nord til København, Christiania og kanskje helt opp til Eidsvoll – hva har Josef betydd for 1814?

For ettertiden ble han også husket som Musikkongen, selv om «Amadeus» fremstiller han som litt enkel i kunstneriske sammenhenger, manipulert av Salieri og et kobbel av fjollete rådgivere. Men han tillater altså Mozart å oppføre operaer i det tyske språk.

En annen side ved Josef ser vi forøvrig i filmen «Marie Antoinette» fra 2004 hvor han gir ekteparet gode råd om hvordan ekteskapet skal fullbyrdes. Marie Antoinette var Josefs søster og gift med Louis XVI.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s