Den andre grunnlovsdagen og det første ordentlige Storting

Begynner dette innlegget med et uærbødig bilde av en trykkfeil jeg fant i går – eller snakker vi om en tellefeil? 040

..og bare for å kunne fortsette med et nytt spørsmål: Trykkfeil eller tellefeil?

041

Neida, dette var en villet villedning. Til Eidsvoll 1814 kom i dag Gunnar Bolstad for å fortelle både om det «overordentlige» Stortinget høsten 1814, og om det første «ordentlige» – alminnelige – Stortinget året etter. Det siste har han skrevet en rykende fersk bok om: Det første stortinget 1815–1816. Han er utdannet historiker og driver bloggen www.stortingshistorie.no

Det overordentlige storting, som kom sammen 8. oktober, skulle ta stilling til alle spørsmål som Norge måtte ha en holdning til etter sommerkrigen og Mossekonvensjonen. En dramatisk historie som ender med Christian Frederiks abdikasjon, en ny grunnlov som til forveksling ligner på Eidsvollsgrunnloven – og så velger man svenskekongen til norsk konge, også.

Det første ordentlige storting hadde enda mer å ta stilling til og satt sammen i over et år for å få gjort alt de skulle. Ikke så mange av representantene hadde vært med i de to rundene i 1814. Bare 18 hadde vært med på våren eller høsten og bare 6 hadde vært med begge steder. Nordnorge hadde for første gang representanter med.

044
Den kunnskapsrike foredragsholderen var allerede utnevnt til attenfjortis ved en uformell seremoni før han entret talerstolen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s