Pilgrimsreise til Østfold

De første dagene i august 1814 ble krigen utkjempet og en politisk forståelse oppnådd. Det skjedde for det meste i Østfold. Hvorfor ikke dra dit, tenkte vi, kanskje er det noe både å se, lære og oppleve. Turen begynner i Spydeberg og ender i Halden. En tilnærmet omvendt kronologisk reise, altså.

002
Kongen, Christian Frederik, holder statsråd på Spydeberg prestegård den 8. august hvor han har etablert sitt hovedkvarter. Kvelden 6. august hadde Hount og Tank (som vi møter lenger nede) overlevert en beskjed fra Carl Johan med innrømmelse av nordmennenes fremste krav til en fredsavtale. Hount og Tank reiser tilbake til Carl Johan med kongens aksept av forslaget om å starte forhandlinger.
004
Mer eller mindre tilfeldig lander vi midt oppe i den offisielle markering av dagen. Markeringen faller sammen med innvielse av presten J.N. Wilses praktfulle hage fra slutten av 1700-tallet. Millioner av kroner og atskillige år er gått med til å restaurere hagen tilbake til fordums prakt. Kulturministeren, Riksantikvaren og andre dignitærer var tilstede
028
Morgenen etter, den 9. august, våkner kongen av kanontorden. Nordmennene gjør hva de kan for å stoppe svenskenes overgang over Glomma ved Langnes skanse – og med et visst hell. Kongen rir ned til skansen og beordrer retrett – til offiserenes store forbitrelse.
032
Tre dager tidligere, den 6. august, hadde nordmennene bestemt seg for å stoppe den svenske framrykkingen ved Rakkestad kirke, men her ble overmakten for stor og nordmennene trakk seg tilbake.
097
På vei mot Halden stopper vi ved Berg kirke hvor denne bautaen er oppført til minne om Jon Hansen Sørbrøden og Peter Ulrik Magnus Hount. Både Sørbrøden og Hount var Eidsvollsmenn. Hount er svoger til Georg Burchard Jersin, som representerte Søndre Bergenhus på Eidsvoll.
109
Den vakre Rød herregård i Halden. Bysten i forgrunnen forestiller Peter Martin Anker, som kjøpte gården av sin svigerfar, Carsten Tank, etter at denne gikk konkurs på 20-tallet. For 1814-interesserte er gården vel verdt et besøk.
104
Carsten Tank er begravet på familiegravstedet i hagen.
101
Christian August var venn av familien. Rød var siste sted han oppholdt seg i Norge før han reiste til Sverige og ble kronprins i 1809. Han risset selv navnet sitt inn i en bergvegg i hagen.
062
Svenskene greide ikke å innta Fredriksten festning i 1814. Etter to ukers bombardement der kommandant Ohme hadde motstått de svenske angrepene, måtte festningen likevel overleveres de svenske troppene i henhold til Mossekonvensjonen. Da svenskene forlot festningen i april 1815 tok de med seg krigsbytte fra festningen, bl.a faner. Dem kan vi se i en glimrende utstilling på festningen, for nå har svenskene lånt dem tilbake.

068

En kommentar om “Pilgrimsreise til Østfold”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s