Siste nytt: Vi stoppet svenskene ved Lier-gårdene i dag.

Utover dagen i dag kom det til flere mindre skuddvekslinger mellom norske forposter og de svenske styrkene. Nordmennene trakk seg etterhvert tilbake mot Lier. Det ser ut som Krebs opprinnelig planla  å ta i mot svenskene øst for Lier, men han ombestemte seg og trakk sine styrker inn i Lier-stillingene i steden. Dette må ha vært en klok beslutning da stillingene hadde blitt betydelig forbedret siden 1808. 

I 15-tiden i ettermiddag kom den norske jegerkjeden i kontakt med svenske forpatruljer. Svenskene sendte ut sin jegerkjede. Under presset fra denne måtte de norske jegerne etterhvert trekke seg tilbake til Lier. Mellom kl 16-18 marsjerte de tre svenske angrepskolonnene opp mot de norske stillingene og selve hovedangrepet startet. Den midterste kolonnen ledet av Gahn selv, angrep forskansen på Lier, hvor hele 8 kompanier ble satt inn, men selv etter gjentatte angrep nådde ingen av dem lenger enn skansevollen. Samtidig gikk den venstre kolonnen til angrep på den vestre delen av stillingen. Formålet var å true denne fløyen, og dermed tvinge nordmennene til å omdisponere styrker fra midten. Dette angrepet mislyktes først og fremst på grunn av vanskelig terreng og målrettet skyting fra to norske kanoner under kommando av løytnant Kjerulf. Den høyre svenske kolonnen angrep på østsiden av Vingersjøene og skulle om mulig gå rundt sjøen og dermed true den norske flanken. Det var akkurat i dette området som skiløperne hadde sine stillinger, at noen av de hardeste kampene under trefningen fant sted. Nordmennene ble sterkt presset og måtte først trekke seg tilbake. Det var her skiløperne fikk erfare hvor dårlig det norske kruttet var. Svenskene kunne skyte på over 400 alen, mens ikke engang de norske skarpskytterne kunne bruke riflene sine på mer enn 200 alen. Nå het det seg slik at de norske soldatene skulle være bedre skyttere enn de svenske og dermed kompenserte på dette viset. Etterhvert kom den svenske kolonnen så nær inn på Lier at den kom under ild fra de to amusetter der. Dette førte til at også denne kolonnen trakk seg tilbake og skiløperne og skarpsskytterne vant tilbake det tapte terrenget.

Svenskene forsvant inn i skogen mot Malmer hvorpå Krebs slapp løs sitt lille kavaleri som forfulgte et stykke, helt til en svensk artillerisalve fikk dem til å slå retrett.  

003
Til musikk, selvsagt
005
Kommenterte slaget etterhvert som det utviklet seg
013
Publikum fikk omvisning på slagfeltet i forkant
022
Det Eidsvold-Nessiske kavalleri

014 027 028 029 032 034 038 040 042 045 052

 

058
Her er det over for svenskene og et tallrikt publikum applauderer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s