Talen som ikke ble holdt 14. mai 1814

Mine herrer representanter og medborgere! Jeg må beklageligvis meddele at jeg noe sent har kommet i anfektelser vedrørende to av de paragrafer vi de seneste dager har gjennomgått og approbert. Det gjelder i første instans 101§ som i utkastet lyder: Nye og bestandige Indskrænkninger i Næringsfriheden bør ikke tilstedes nogen for Fremtiden. Objektet for min ruelse er tanken på at det i fremtiden kan tenkes at arbeidere, gårdsdrenger og muligens andre underprivilegerte danner sammenslutninger med sikte på, gjennom kollektiv aksjon, å bedre sine usle kår, noe som vitterlig kan gå på næringenes avkastning og således på næringsfriheten løs. Ville det ikke være rimelig allikevel at dette lot seg gjøre uten at noen vil påberope seg at dette er grunnlovsstridig? I forlengelsen av dette vil jeg bringe herrenes oppmerksomhet hen til 97§. Ingen Lov maa gives tilbagevirkende Kraft. Dette lyder jo besnærende, men jeg tenker at hvis de samme sammenslutninger som nevnt ovenfor kan komme i slik posisjon at de kan forhandle frem pensjonsinnretninger med sine prinsipaler, vil disse innretninger kunne få svært ulik utforming. Dette er uhensiktsmessig fordi det kan forhindre personer som har utviklet sitt eventuelle talent i retning andre fag enn det fag de befinner seg i, å flytte over til en annen prinsipal hvor det nyutviklede talent kan komme nasjonen til bedre nytte. Så, om dette skulle skje, vil noen muligens se seg nødtvunget til, i lovs form, å sørge for at alle pensjonsinnretninger blir like, og, mine herrer, fordi pensjonsinnretninger er langfristige kontrakter og komplisert materie kan et slikt skritt, muligens med rette, sies å være grunnlovsstridig. Jeg vil derfor be om, herr president, at 97§ tilføyes et unntak for pensjonsinnretninger.

????????????????

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s