Talen som ikke ble holdt den 13. mai 1814

Kjære grunnlovsforsamlingsmedlemmer! Vi har nå fått oss forelagt Finanskomiteens betenkning om vår begredelige økonomiske tilstand og dens overoptimistiske konklusjon og vi har hørt herr Reins knallpatriotiske innlegg. Jeg for min del tror ikke denne linje vi nå legger oss på har noe håp om suksess – på kort sikt. Jeg tror dette vil føre til en ynkelig krig med Sverige og vi blir tvunget i union. Men! Denne nasjon har allikevel livets rett! I unionen med Sverige vil en ny og sterk nasjonalfølelse reise seg. Det driftige norske folk vil gjøre nye oppdagelser som gjør det mulig å utnytte våre unike naturressurser på en for nasjonen gunstig måte.

sauda4

 

Jeg føler at denne forsterkede nasjonalfølelse og vår industrielle fremgang vil, i en ikke for fjern fremtid,  gi oss kraft og styrke til å bringe unionen med Sverige til opphør. Og, i mitt hjerte føler jeg, at denne nasjon, kanskje i en noe fjernere fremtid, vil begunstiges med ytterligere hell og fremgang. Leve Norge!

Oljeplattform

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s