Ukebladet Tiden i dag for 200 år siden.

Christian Frederik fikk vite om Kielerfreden på kvelden 24. januar, men valgte å holde tett om betingelsene i traktaten. Kvelden 27. januar reiser han til Eidsvoll. Avisen Tiden 29. januar skriver nederst på siste side : «Hans Høihed Statholderen afreiste fra Christiania den 27de Dennes om Aftenen Kl. 9, og ankom henved Kl. 4 om Morgenen til Eidsvolds Jernverk, hvor Høistsamme, formedelst indløbne Forretninger, opholder sig nogle Dage.»

nielswulfsberg

Redaktøren av denne avisen, pastor Niels Wulfsberg,var en svært fargerik person. Norsk biografisk leksikon skriver: .. var en lettlivet og kontroversiell prest i Christiania på begynnelsen av 1800-tallet. Ved siden av prestegjerningen drev han trykkeri og grunnla flere aviser som fremdeles utgis. Han var en av pionerene i å utvikle journalistikk som redskap i den offentlige debatt, men var omstridt på grunn av sine tette bånd til kongehuset.

..var en tid huslærer hos statsminister grev Christian Reventlow, men fikk sparken da han la an på grevinnen. November 1801 ble han utnevnt til tredjeprest i Vår Frelsers kirke i Christiania, men vant aldri tillit i menigheten på grunn av sitt utsvevende liv. I en attest fra biskopen het det at han hadde et “uordentlig og drikfældig Væsen som han daglig svæver udi, og hvorved han nedværdiger sig selv som Mand”.

Wulfsberg brukte det trykte ord for å spre nyheter om samfunn og politikk. Han startet Tiden, et offentlig Blad af blandet Indhold som så dagens lys 28. januar 1808. Dette regnes som Norges første nyhetsavis.  Wulfsberg holdt seg inne med kongehuset ved å trykke servile artikler om “Ædle Kongelige Prinds Frederik”, som 1808 besteg tronen som Frederik 6. Samtidig trykte han kontroversielle artikler om krigsmotstand og luftet tanken om løsrivelse fra Danmark.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s