500 sider senere…

Karsten Alnæs har skrevet mye om 1814 (5 bøker, opplyste han i foredraget forrige uke). Først kom vel Flyktende kongers følge for 30 år siden (med undertittelen  1814 «Annus mirabilis», en tittel som gjentas i årets utgivelse.) I 2011 fikk vi Grevens tid, som er et portrett av Herman Wedel Jarlsberg fram til 1814 (da var HWJ bare 35 år gammel). Og altså i år, 1814- miraklenes år. Den kommer til å få mange lesere, for han har et godt tak på publikum med sin lette og lett forståelige stil. Den henvender seg da også til et bredt publikum, med en fornuftig dramatisering av høydepunktene. Og så går han i dybden på enkelte temaer, som utsnitt av dagbøker og skildringer av detaljer fra sommerkrigen. For dem som er opptatt av om Christian Frederik var en god mann for Norge, kan vi konstatere at han klart er i favør av en slik oppfatning, selv om han mener at det er dokumentert at prinsens motiver ikke først og fremst var Norges selvstendighet. Tilsvarende drøftelse har han vedrørende Karl Johan. I sitt foredrag her i Eidsvoll forrige uke var det nettopp  om disse to personene han sa at det var «griseflaks» at de to dukket opp på norsk scene på et gunstig tidspunkt.

008

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s