Folkeslaget ved Leipzig

I utkanten av Europa, langt mot nord, fant det også sted begivenheter i kjølvannet av napoleonskrigene – noen rebeller ser sitt snitt til å forsøke å løsrive Norge fra unionen med Danmark, som uheldigvis sto på Napoleons side, men de lander etter hvert i union med et annet naboland, Sverige.

Akkurat nå feires, eller markeres, en begivenhet som var en viktig brikke i puslespillet som førte fram til at Norge landet i union med Sverige, nemlig folkeslaget ved Leipzig.  Det fant sted fra 16. til 19. oktober 1813. Det var det viktigste slaget i det som i Tyskland er blitt kjent som frigjøringskrigen mot Napoleons herredømme, og ett av de avgjørende slag i napoleonskrigene.

Napoleon forsøkte  å komme på offensiven igjen etter felttoget mot Russland hvor hans tropper nærmest ble radert ut.  Samtidig hadde hans fiender samlet seg igjen i det som blir kalt den sjette koalisjonen.

Koalisjonens overlegne styrker tilførte Frankrike et avgjørende nederlag. Slaget var ett av de blodigste av alle slagene under Napoleonskrigene. Mens slag i denne perioden vanligvis hadde tapstall på under 5%, døde mer enn tredjeparten av soldatene som kjempet ved Leipzig. Av de ca. 400 000 soldater som deltok i slaget, falt ca. 130 000.

290px-Husaren_Völkerschlacht_bei_Leipzig

I 1913, nøyaktig 100 år senere, ble det oppført et 91 meter høyt (!)Völkerschlachtdenkmal i Leipzig. Det står der hvor kampene var på sitt mest intense og det største antall soldater falt.

01_Intro_Jubilaeum940

Monumentet er ett av Leipzigs landemerker. Leipzig feirer dette nå som om det skulle vært en grunnlovsmarkering.

Og så til Karl Johan. En forutsetning for de allierte for å stille seg bak hans ønske om å «overta» Norge var at han deltok i nedkjempelsen av Napoleon. På veien til Leipzig ble Nordarmeen, som Karl Johan  ledet, engasjert i to store slag mot franske tropper. Franskmennene ble jaget på flukt, men i selve Folkeslaget ved Leipzig holdt Karl Johan seg i bakgrunnen. Blant de mange døde var det 300 svenske falne. Etter slaget var det meningen at Karl Johan skulle forfølge fienden vestover, men han gikk nordover og angrep Danmark. Den krigen endte i Kieltraktaten 14. januar 1814.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s