Ja, vi elsker

NORDEN UNIONDet var ikke slik at sangen var der plutselig klar til framføring den 17. mai 1864 på Eidsvoll. Bjørnson publiserte den første gang i Aftenbladet i 1859 og den var tilegnet svenskekongen. Dette låter jo litt rart, men Bjørnson håpte å få den svenske kongen på Norges side i striden om stattholderembetet i Norge (Det lyktes han ikke i). Teksten ble endret flere ganger, bl.a. for å ta opp i seg direkte eller indirekte kommentarer til aktuelle politiske begivenheter. Etterhvert ble det en ydmyk, fredelig og folkevennlig sang, med elementer som en sjelden ser i en nasjonalsang. Den er aldri kåret, utropt eller formalisert som den offentlige nasjonalsangen, men har i kraft av sin popularitet blitt det. Alle forsøk på å lage alternative sanger (nynorsk, antirojalister) har falt på stengrunn.

Det var mye spennende å høre om både teksten og melodien, og det var en av de fremste ekspertene på sangen som formidlet historien til oss i Historikerens time på Eidsvoll 1814 i dag.  Musikkviter Anne Jorunn Kydland arbeider til daglig som førsteamanuensis ved Nasjonalbiblioteket. Hun er også en ildsjel og entusiastisk formidler som gjennom mange år har ledet sang-, litteratur- og teatergrupper for barn og unge. Nå er også hun attenfjortis.

P1010921P1010922

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s