Camilla Wergeland, Wilhelmine Sissener, Albertine Tønsager, Cecilie Thoresen og Justin Bieber

Historikerens time på Eidsvoll 1814. Nesten som en fortsettelse av det jeg skrev for 14 dg siden En nesten usynlig kvinne. De ukjente for folk flest denne gangen var Wilhelmine og Albertine som tilhørte «sosieteten» på Eidsvoll og var Camilla Wergelands venninner. Cecilie Thoresen, fra Vegamot på Eidsvoll, var Norges første student og ivrig kvinnesaksforkjemper mot slutten av 1800-tallet. Her ser vi henne avbildet og, i Tanja Brodshaug Halvorsens skikkelse, intervjuet av den alltid opplagte historiker Torleif Hamre.

P1010457

Kvinner fra øvre sosiale lag skrev ofte en hel del. Særlig utfoldet de seg i brev og dagbøker, som gjerne sirkulerte til videre lesning i familie- og vennekretser. Bondekvinnene etterlot seg færre skriftlige kilder, men enkelte av dem kan vi komme ganske nær innpå likevel. Mest tid ble viet til den de fleste kanskje vet minst om: Albertine Tønsager fra Tynsåk, datter av ordfører og stortingsmann Lars Tønsager og venninne med Wergeland-barna. Henrik fridde til henne, men Tønsager sa nei. Hun giftet seg med Gudbrand Veset og flyttet til gården Veset i Nes, der dagens eiere har forsket på historien hennes. Her ser vi dem foran et portrett av Albertine på eldre dager med et sjal som fremdeles befinner seg på gården og som skal være en gave fra Henrik til Albertine.
P1010463
Ser vi nærmere på Torleif til venstre i bildet, ser vi at han bærer attenfjortismerket. Attenfjortismerket er for dem som nærmer seg grunnlovsjubileet som om det var en Justin Bieber-konsert.
P1010463

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s