«En nesten usynlig kvinne»

En litt annerledes Konservatorens time i Wergelands hus i dag. Denne gangen var det ingen historiker som sto for presentasjonen, men billedkunstneren Hedevig Anker. På 250 års dagen til fru Hedevig Anker fortalte hennes navnesøster og etterkommer  en historie som ikke er alment kjent. Hvem var denne frua på Verket – fra hvor og hva kom hun?

20130407_130509I motsetning til hva de fleste vel tror var hun slett ikke på Eidsvoll i 1814. Livet hadde vært tøft for henne og ikke minst for datteren Anette, som ble alvorlig syk, og mor og datter flyttet til København for om mulig å redde datterens liv, men det lot seg ikke gjøre. Hedevig flyttet senere tilbake til Eidsvoll og opplevde mannens konkurs og død. De seneste årene tilbragte hun hos sønnen Erik på Storhamar gård i Hamar hvor hun døde i 1849 86 år gammel.

Hedevig Anker  har solid utdannelse både i kunsthistorie og som bildende kunstner. Hun har hatt separatutstillinger i Kunstnerforbundet og  andre museer og gallerier og er innkjøpt av Norsk Kulturråd, Henie Onstad Kunstsenter og av kunstsamlingene til bl.a. Telenor og Hydro.

Dette ble et høyst personlig og fascinerende portrett av en kvinne som jo er et kjent navn i 1814-historien, men som vi visste svært lite om.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s