Jubileumsbiblioteket vokser

En av fordelene ved å annonsere sterk interesse for ett eller annet er at folk tipser deg om dette og hint med tilknytning til emnet. Og sannelig om ikke det vanker en interessant gave en gang i blant, også. Av Jan Pieter har jeg fått «Kongsvingeravtalen 1809 – spiren til norsk selvstendighet». Det skjer under krigen mellom Sverige og Norge i 1808-09 at krefter i Sverige tar initiativ til statskupp for å avsette Gustav IV Adolf. En av hovedpersonene i planleggingen er oberstløytnant Georg Adlersparre som er øverstkommanderende for hæren som ligger oppmarsjert mot norskegrensen i P1010258Värmland. For å sikre seg mot at nordmennene rykker inn i Sverige mens Adlersparre forflytter seg til Stockholm, tar han initiativet til  en avtale i Kongsvinger i mars 1809 hvor øverstkommanderende i Sør-Norge, prins Christian August, lover å holde seg i ro. Den norske hæren sitter rolig, statskuppet gjennomføres, kongen blir avsatt og 6. juni vedtas det en grunnlov i Sverige som fratar kongehuset enevoldsmakten. I fortsettelsen av denne historien vet vi at prins Christian August ble tilbudt å bli  svensk kronprins, noe han aksepterte, men han døde i 1810 og det ble Carl Johan som senere ble konge av Sverige. Å kalle denne avtalen for «spiren til norsk selvstendighet» er kanskje å ta litt sterkt i, men sikkert er det at boka, som er skrevet av Karsten Alnæs og Trond Hagerud, kaster et spennende blikk på forholdet mellom nabolandene i årene før 1814.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s