Åstedsbefaring

En skikkelig forberedelse til 2014, som den oppmerksomme leser har sett jeg er opptatt av, krever besøk på steder det foregikk (ja, kjære patrioter, det skjedde ting utenfor Eidsvoll, også). Gårsdagens besøk i Fredrikstad bød på en liten overraskelse. På turen gjennom gamle Fredrikstad forventet jeg å finne en byste eller en statue eller noe av en kommandant eller noe som hadde forsvart Fredrikstad mot svenskene i 1814. Hva finner jeg? Et minnesmerke over generalmajor Johan Ohme, som halstarrig forsvarte Halden med 1000 mann mot svenskene. Hva med Hals, da, som var kommandant i Fredrikstad? Kanskje ikke like ærerikt og derfor ingen statue, heller. Jeg leser på Eidsvoll 1814’s hjemmeside: «Etter å ha blitt omringet av overlegne svenske styrker og ha blitt utsatt for et kortvarig bombardement overgav Hals 4. august 1814 Fredrikstad festning. Av den offentlige mening ble Hals nå stemplet som forræder. Han ble tiltalt for å ha overgitt festningen uten tillatelse fra den øverste hærledelsen. Ved høyesterettsdom av 17.12.1816 ble han dømt til døden. Men ved kongelig benådning ble dommen omgjort til avskjed fra krigstjenesten.» Pussig, allikevel. Fredrikstad har ikke tilgitt ham.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s