Jeg har sagt det hele tiden: Det haster ikke

Det er forbudt etter loven å diskriminere. Men det er bare noen få priviligerte grupper som nyter godt av forbudet. Hvorfor kan ikke vi beskyttes, vi som ønsker å ikke sløse med energien vår. Hvorfor ikke ta med den uthengte gruppen som jeg tilhører – de energioptimaliserende, eller EO som vi liker å kalle oss, det sliter ikke så mye på tunga.

Diskrimineringen og trakasseringen av oss er ovenikjøpet mer åpen og synlig enn av andre grupper, som ofte er utsatt for mer subtile og indirekte former.  Ingen synes å ha motforestillinger mot å fortelle høylytt at vi er noen late, sendrektige, ikke-leverende prokrastinatorer.

Og det til tross for at alle burde vite at de beste ideene kommer når man har sittet rolig og sett ut av vinduet et par timers tid, eller når jeg tenker meg om er det kanskje bedre å sitte og se på tapetmønsteret.  Mitt favorittbeskuelsesobjekt er den innrammede plakaten jeg har på kontoret hvor det står Think! Utropstegnet skal jeg fjerne en dag. Det er trygg kunnskap at man egentlig ikke arbeider særlig godt under press.

”Du kommer aldri til å bli til noe her i livet – du utsetter allting”, sa min mor alltid.  ”Bare vent”, sa jeg.  Min mor fikk ikke oppleve at jeg ble valgt som varamann til styret i Anonyme energioptimaliserendes landsforening.  Det tok tid, men her er jeg.  Det var jeg som oppfant foreningens slagord: Sammen er vi sterke i morgen.

En dag lot jeg meg inspirere til å kontakte departementet og gjøre dem oppmerksom på de åpenbare mangler ved forslaget til ny diskrimineringslov.  De hadde sendt forslaget på høring til vår landsforening, men ingen hadde svart, var det noen som gjorde meg oppmerksom på.  Ja vel, men alle vet at et halvt år er for kort tid til å kunne avgi et velbegrunnet svar på slike viktige saker.

De hadde blitt rent ned av alskens organisasjoner som representerer utgrupper som ønsket å bli inkludert i lovteksten: dialektbrukere, frimerkesamlere, alternativt intelligente, Mensamedlemmer, kunstnere, konsernsjefer, ordførere og syke mødre.  Et par statsråder og partiledere hadde kommet innom, også.  Kort sagt, alle som føler mobbeofferstatusen tynge.  Tidligere, sa departementsfyren, var det generelt forbudt å mobbe etter § 12, og presiserer vi flere grupper nå så kunne vi like gjerne ha nøyd oss med den gamle bestemmelsen.

Jeg satt og så på plakaten min et par timer etter dette og kom fram til følgende: Ja, nettopp, mengden av diskriminering og mobbing er konstant.  Skjermer du enkelte grupper, går det ut over oss andre.  Allerede etter et par dager ringte jeg departementet igjen og fortalte at slik er det vel.

”Det har vært avsatt alt for liten tid til å kontemplere denne problemstillingen”, sa han da.  Hans bruk av honnørbegrepet ”kontemplere” fikk meg til å forstå at han var en av oss.  ”EO?”, sa jeg, ”passord fluefiske, kabal, tøfler.”

Det ble stille i den andre enden, men etter en stund kunne jeg høre en svak hulking:  ”Passord skillpadde, sabbatsår, førtidspensjon.  Nikekulturen har fått fullstendig nakketak på oss: Just do it, just do it!  Det er jeg som har hele jobben med disse nye diskrimineringsbestemmelsene.  Det er så lite motiverende, du vet jo at hadde dette vært en nødvendig jobb å gjøre, så hadde noen gjort den for lenge siden.”

”Ja”, svarte jeg, ”det vet jeg. Du siterer eo’enes hederskronede kvalitetssikringsmetode.”

Ideen kom allerede på formiddagen dagen etter og jeg ringte ham opp igjen: ”Det var jo tilfeldig at jeg råkte på deg.  Tror du ikke at det finnes mange av oss rundt i høringsinstanser og relevante departementer?  Vi kan sikkert – hm – forårsake at vi får – æh – den nødvendige betenkningstid på denne saken?  Du sitter sentralt, kan ikke du ta noen kontakter og sondere? ”

”God ide”, sa han, ”det skal jeg gjøre i morgen.”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s